StAlex

Царски (княжески) орден „Свети Александър“

Учреден на 25 декември 1881. Лента – малиново червена. Велик магистър – управляващият владетел и престолонаследника- едновременно. За разлика от другите ордени, царският орден винаги се дава на своята лента, а не на военна. С ордена се награждават военни и граждански лица. За военните орденът е с дава с мечове. Степените (6) се дават в зависимост от чина или ранга на служителя. Орденът е с бял емайл. След обявяване на независимостта през 1908г. орденът е със зелен емайл. Поседната степен – за низши държавни служители и непроизведени офицери е метален кръст. Последните 2 степени са с/без корона.

stalehgrch-web.jpg

Велико огърлие

 

 stalexgrcr1.jpg

Велик кръст

 

stalexi.jpgstalexigreen.jpg

I ст. (бял – до 1908г., зелен – след 1908)

 

stalex2.jpg 

II ст. (с мечове над кръста)

 

stalex2green.jpg 

III ст. (с мечове)

 

ordsval4s-web.jpg 

IV ст.(с мечове над кръста)

 

 ordsvalex5.jpgordsvalex.jpg

V ст. (с и без мечове)

 

sordsvalexsrebkrast.jpgbg_st_alexander_v_crown_x_1.jpg

VI ст. (без корона, с корона и мечове)

2 коментара to “StAlex”

  1. ivaylo chatov Says:

    nasledil sum ot pra-pradyado mi orden „sv aleksandur“, koyto izglejda kato tozi ot VI stepen, s mechove, no e bez carskata korona, kakto e tozi, izobrazen po-gore. tova me vodi do izvoda, che yavno e bil nagraden predi ferdidant da se obyavi za car (1908 g.). ima li dostupna baza danni, kudeto se suhranyavat danni za kavalerite na ordena, otkudeto moga da polucha poveche informaciya za kakvo e bil nagraden pra-pradyado mi?

    От редакцията: Пишете на кирилица или изрично споменете, ако по технически причини това не е възможно! Коментарите на латиница се трият.

  2. edinzavet Says:

    До г-н Боздуганов и г-н Шатов

    Придвирен доставчик Попов вероятно е производителя на кутията. Самите ордени най-често са произвеждани в чужбина, макар и някои по-масови да са правени и от български ювелири.

    Колкото до короната – тя не зависи от статута на владетеля, а е просто разновидност на отдена – може да се дава с/без корона, с/без мечове с/без лавров венец . Обикновено, когато има корона, това е упоменато изрично в документа и върху кутията , пише „кавалерскиятъ кръстъ VI ст. на нашият царски орденъ Св. Александъръ съ корона“ или нещо подобно.

    Пазете ордените и в никакъв случай не ги продавайте или разменяйте!

    Повече по темата могат да отговорят колегите фалеристи от http://www.militaria-bg.com/forum/

    Поздрави,
    ЕЗ

Вашият коментар