VoZaHr

Военен орден „За храбростъ“

ferdinand_zahrarost_officiel_bis-web.jpg

„…В качеството си на носители на отличието, наградените с него придобиват правото да се наричат кавалери на военния орден.“

/ из Статут на Во“За храбростъ“ 1880г./

Първият български орден, учреден от Княз Александър I на17 април 1879. За образец е ползван стария орден „За военна заслуга“, съществувал до 1866г. във великото херцогство Хесен. Орденът представлява малтийски кръст пред кръстосани мечове В средата има фигура на изправен лъв обиколена от зелено поле с надпис „за храбростъ“ На реверсът е вензелът на княз Александър с надпис „князъ на Българiя 1879“. За звездата на великия кръст се използват т.нар. „мъртвешки глави“. Статутът на ордена е подобен на руският отден „Св Георги“. Празник на ордена – 6 май (23. април ст.ст.) Има Голям кръст на монарха – велик магистър и 4 степени. До 1908г., когато е учреден династичният орден „Св равноапостоли“, в.о. „За храброст“ е най-високото българско отличие. До III степен орденът е с бял емайл, а IV ст. – с червен. От 1915г. III и IV степени имат по два класа.- 1 клас е тип значка и се носи на гърдите, а 2 клас е на лента, пак на гърди. Дава се само на владетели и офицери. Лента – небесносиня, известнакато „военна лента“.  Князът е кавалер на I и IV ст. едновременно. Към орденът е учреден и войнишки кръст „За храброст„, който се дава на войници, подофицери и непроизведени офицери. Кръстът е метален, в 4 степеки. 1 и 2 от жълт метал, 3 и 4 от бял. 1 и 3 степен са на лента.
За особеностите на този най-престижен български орден казахме доста неща в общата статия за Канцеларията на Българските ордени. Първи с ордена са наградени 33-ма опълченци. За защита на българското небе през Втората световна война с ордена са наградени 112 офицери-пилоти.

Кавалерите на ордена имат право да си направят пръстен със знака му, както и да го гравират върху плочката на гарда на сябята си.  Колективни кавалери на ордена са Радомирската пеша дружина (със Самарското знаме) и Военните на Н.В. Войски.

zahrgrcr.jpg

Голям кръст на великия магистър (горе – мантия на валикия магистър)

zahri.jpg

I ст.

ordzahr3-2ak-web.jpg

III ст. I кл.

 ordzahr3-2c-web.jpg

III ст. II кл.

 ordzahr4-1b-web.jpg

IV ст. I кл.

 orzzahr4-2-i-web.jpg

IV ст. II кл. 

Войнишки кръст за храброст

zahrabrzl-web.jpg 

I ст.

krzahr-web.jpg 

III ст.

 za-hrabrost-ring.jpg

Пръстен на офицер – кавалер на ордена

Знак на ордена върху сабя

Знак на ордена върху самолет на ВНВВ

Виж списък на кавалерите до 3 ст.II кл. включително в „Боините знамена“ ТУК>>

Ако имаш орден или кръст за храброст в семейството си, включи се в групата „Военен орден За храброст“ във Фейсбук

2 коментара to “VoZaHr”

  1. Това, което прочетох току-що, отново ми напомня една друга тема.. За България! Колко силна е България, и толкова озлобени, изкуствени сме всъщност.. Къде ни е честта, гордостта и народната кръв!? Колко се вживявам, когато заговорим за политика.. Аз не съм анархист, макар и понякога да им симпатизирам, но волята за свобода и смелостта ме вдъхновяват.. Наистина останахме малко и все повече ще намаляваме, едва 7 и … милиона сме **** !! Не искам бунт, о не, но една малка революцийка от народа няма да ни навреди;) За съжаление няма хора, които да се борят за правата и страната си..;( Но аз няма да се откажа!!
    Поклон пред княз Александър Първи!

    п.п. Give Bulgaria back to the bulgarians!!

  2. […] кръст за храброст е медал, причислен към офицерския Военен орден „за Храброст„. Той представлява метален знак на ордена (от жълт […]

Вашият коментар