Принц Лудвиг фон Батенберг

louisbattenbergАдмирал на флотата Луис Александър Маунтбатън, първи маркиз на Милфорд Хевън, граф на Медина, виконт на Олдърни, принц Батемберг, първи морски лорд на Великобритания

 Най-голям брат на княз Александър I Батенберг. През 1882 – 1883 като британски морски офицер е аташиран към свитата му и го придружава в първата му голяма дипломатическа обиколка в Турция, Светите места, Близкия Изток Кипър
*1854 Грац + 1921 Лондон
batenbergfamgerb2

Произход и семейство: Баща му принц Александър Хесенски сключва морганатичен брак с Графиня Юлия фон Хауке, принцеса Батенберг. Заради брака, семейството е лишено от Хесенската титла и приема името на съпругата. Братовчед му Принц Лудвиг Хесенски е женен за Принцеса Алис, дъщеря на кралица Виктория. През 1883г. се жени за си братовчедка си Принцеса Виктория Хесенска, внучка на Кралица Виктория. След сватбата му е присъден Ордена на Банята. Луис и Виктория имат 4 деца:
.
-Луис – първи граф Маунтбатън и Бурма, Вицекрал на Индия
-Алис, омъжена на Принц Андрю Гръцки и Датски, чийто син е Единбургския дук Принц Филип – съпруг на кралица Елизабет II;
-Луиза, кралица на Швеция; съпруга на Kрал Густав VI
-Джордж, 2-ри граф на Маунтбатън, женен за графиня Надежда дьо Торби, внучка на Цар Николай I и братовчедка на Александър Пушкин.
.
Кариера: На 14 години постъпва в британския флот като кадет на кораба Виктори, бивш флагман на адмирал –лорд Нелсън. След това служи на фрегатата на Уелския принц. Служи на различни кораби по петте континента – Средиземно, Черно море, Индия, Америките… По време на Руско-турската война, вече е офицер на кораба Султан, закотвен в Босфора през 1878. По това време посещава  брат си, принц Александър Батемберг служи в руската армия, за което и двамата са разследвани от началниците си, но се доказва, че не са нарушили офицерската си клетва за лоялност.
През 1880 с баща си са заедно на гости на Цар Алекандър II, когато в Зимния дворец избиухва експлозия, целяща да убие императора. През 1882г. участва в Египетската кампания, след което посещава брат си княз Александър I и в състава на свитата му участва в обиколка в Турция, Кипър и Светите земи с турската флота.
След брака си служи на висши флотски длъжности при крал Едуард VII и крал Джордж V. По време на Първата световна война поради силните анти-германски настроения и натиск върху кралското семейство да изостави германското си име, сменя името си от Батемберг на Маунтбатън.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: