Разгромът на „Принц Ойген“ – подвигът на Бронираната бригада при Прокупле

PIC4

На 14 октомври 2019 г. се навършват 75 години от разгрома на немската елитна 7-ма планинска SS дивизия „Принц Ойген“ по време на първата фаза на Втората световна война (ВСВ) при Прокупле. Подпоручик Любен Василев Йонов от 61-ви випуск на Военното на Негово Величество училище (на снимката) на 14октомври 1944 г., като командир на 2-ра (75-милиметрова) рота от бронеизтребителната дружина към Бронираната бригада пръв пресреща елитната дивизия.

Командването и историците отбелязват, че той и ротата му с шестте оръдия прегражда пътя и ударя челото на немската колона, която е дълга около 10 км. и от там е започнал нейния разгром. Подпоручик Йонов пресреща предната стража (авангарда) на колоната, която се оттегля по шосето от Ниш за Прокупле и води неравен бой с противника. В последствие идват и другите части на Бронираната бригада и бойните действия продължават. Отново в основата на сраженията е ротата на подпоручик Йонов.

По нареждане на Военното немско командване на Балканите елитната SS дивизия „Принц Ойген“ заема и отбранява Нишкия укрепен район и осигурява по долината на р. Морава оттеглянето на 300000 немски войници от група армии „Егея“ на север от Гърция и от островите на Егея. Дивизията наброява около 21000 души с 13 пехотни батальона, разполагайки с 154 оръдия, 164 минохвъргачки, 38 танка и 18 самолета. С разгромяването на елитната дивизия „Принц Ойген“ приключва Нишката операция и Ниш е освободен.

За проявения героизъм подпоручик Любен Василев Йонов е награден с Военните ордени „За храброст“ 4-а степен, 1-ви и 2-ри класове и е повишен в чин поручик. През годините в запаса достига до чин подполковник. Той е второ поколение офицер и второ поколение двоен кавалер на Орден „За храброст“ след баща му полковник Васил Колев Йонов, който е участвал в три войни (Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война).

Ето какво казват част от пленените немци, с които подпоручик Йонов се сражава:

Командирът на група армии „Егея“ генерал-полковник Александър Льор е пленен и заявява: „българите настъпват стремително с голям ентусиазъм и нищо не може да ги спре“.

Подофицерът Ернст Лихтенфелс от 7-ма елитна SS планинска дивизия „Принц Ойген“ на 30 октомври 1944 г. казва:

„Нашата колона (противовъздушната отбрана на Ниш) тръгва на 13 октомври към 17 часа от Ниш. Пътувахме много бавно, предпазливо, като изпращахме напред мотоциклетисти. Когато на 14 октомври сутринта колоната стигна около Прокупле, бяхме нападнати внезапно от Ваши войски и разпръснати (има предвид 2–ра (75-милиметрова) бронеизтребителна (противотанкова) рота към Бронираната бригада с командир подпоручик Любен Василев Йонов). Колоната ни се състоеше от около 400 камиона и 100 леки коли. Част от разпръснатите войници се събра към 14 часа в Прокупле и веднага продължи отстъплението си към Прищина.“

Ето какво казват англичаните за Българската войска – „Манчестър Гардиън“ (седмично издание, 12 I) в една статия от Р. Сетън-Уотсън, като изяснява политическите събития, развили се след 9 септември 1944 г. казва: „Вижда се, че българите почти без чужда помощ са изтласкали германците от Ниш“.

Нека ние, потомците на тези храбри и достойни офицери и бъдещите им поколения знаем, че днес демократична България се прекланя пред техния героизъм, че подвигът им не е забравен. Те са тези, които изнесоха на плещите си ВСВ и са неотменна част от бойната слава на Българската войска и нека достойно да пазим паметта на предците си чиста и свята.

Автор: Васил Василев, син на поручик Любен Василев Йонов, и член на Управителния съвет на Съюза на Възпитаниците на Военните на Н.В. Училища, ШЗО и РВГ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: