На празника на Военноморските сили

parad

Представители на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ присъстваха на честванията по случай 137-ата годишнина от създаването на българския боен флот. Делегацията, начело с капитан далечно плаване Атанас Илев, прие парада на на випускниците на Висше военноморско училище – Варна, като преди това бе издигнат националния трикольор на палубата на бойния кораб „Дръзки“, а курсантите от Випуск 2016 на ВВМУ бяха произведени в първи офицерски чин. След официалната част, корабите „Дръзки“ и „Смели“ на българските ВМС бяха открити за посещение и бе проведена демонстрация по завземане на плавателен съд, похитен от терористи. Присъствието на ветерана от Втората световна война и кавалер на Орден „За храброст“ кдп Атанас Илев не остана незабелязано и от кмета на Община Варна г-н Иван Портних.

Честването на годишнината на българските военноморски сили по традиция се провежда във втората неделя на месец август във Варна. Българският боен флот бележи своето начало на 12 август 1879г., когато в Русе е създадена Дунавската военна флотилия. Тази година тържествата бяха предшествани от церемония по връчване на дипломите на випускниците от ВВМУ – Варна (търговски флот) и концерт, посветен на 137 години ВМС.

balchik

Нашето присъствие бе част от по-мащабна екскурзия, организирана от Министерство на отбраната за членове на основните военно-патриотични съюзи. След Варна, групата посети Балчик. На кея кап. Атанас Илев разказа спомени за десанта, с който на 27 септември 1940г. градът е зает от Българската армия. След това бяха поднесени цветя на паметника на бреговата батарея, командвана от кап. Георги Радков, която отблъсква руска ескадра през Първата световна война.

NVU

На следващия ден посетихме Националния Военен Университет „Васил Левски“ във Велико Търново – паметниците на Апостола и на възпитаниците, параклиса, тържествената зала, двора, музея. „Основна задача на нашите военно-патриотични съюзи е да възродим достойнството на българския офицер“, така кап. Илев приветства  ръководството и курсантите на Националния Военен Университет.

Вашият коментар