Памет: Годишнина от „народния съд“ – най-масовото убийство на български офицери

kirilgrave-web.jpg

„На осъдените, преди да ги убият бе отнета последната надежда да видят отново близките си, тъй като семействата бяха депортирани и това бе причината, поради която поисках да ги видя един по един преди екзекуцията…
…Ескортът беше подреден в двора на Съдебната палата от входа към ул. Алабинска. По този път се простираше конвой от шест камиона, към които бяха отправени жертвите. Беше дадена заповед да се удря и убива всеки, който протестираше, повишавайки глас. Един млад депутат, Иван Батембергски, извика: „Помощ“, но веднага му бе счупен черепа с приклад. Друг, министърът Тодор Кожухаров, инвалид от войната и блестящ писател, вървеше, опирайки се на бастун; изведнъж извика: „Не трябва да плачем за нас, а за България.“ И запя националния химн „Шуми Марица“. Бе убит с удар от револвер. Тримата регенти Кирил, Филов и Михов бяха изведени последни заедно с двама тежко болни осъдени. Качиха ги на един полупразен камион. Духаше леден вятър.

…В гробищата на София бяха паднали няколко бомби, отваряйки много широки ровове. Осъдените бяха накарани да слязат на малки групи в близост до тези „вече готови“ ями. Някой, не виждайки строен наказателния взвод, попита дали ще трябва да чакат на това място и с този ужасен северен вятър. Бе отговорено набързо, че ще бъдат убити един по един. Наистина, двама екзекутори бяха готови с автомати в ръце. …

…Изглежда, че на всеки убит [проф. Ал.]  Станишев е проверявал пулса и слагал ухо на сърцето му.  Има върховното себеотрицание да повтори това задължение толкова пъти, докато остане сам и последен, за да бъде убит..

…Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се така да отклонят вниманието и народните поклонения. Узна се обаче, по странните пътища на vox populi кого покриваха тези черни могили. Жени, млади и стари се спираха безстрашно да се молят на тази земя; и аз самата, придружавана от една или друга от моите дами, отивах да коленича край този общ гроб. Носех пълен траур. Странно – запазила съм жив спомен от черните воали, развявани от вятъра.  Бях познавана отдалече. Ни никой, никога не ми каза нещо. Носехме свещи и цветя, върху тези пластове от въглища. Свещите можехме да ги държим запалени при лошо време за няколко мига, закривайки ги с телата си. Беше единствената възможна почит към тези нещастни мъртъвци и към всички други в нашата Родина. За тях и дали са още там не се узна повече нищо.

… Бях внимателно следена и моят свят, можеше да се каже, че вече беше ограничен между двата гроба, този на моя Съпруг в Рилския манастир и този на мъчениците от „Кървавия четвъртък“ Бях сама, с две деца, на двадесет и девет години.“

Царица Йоанна. Спомени  (Испания, 1966)***

На 20 декември 1944 г. в София се откриват заседанията на Първи и Втори върховен състав на т. нар. Народен съд. Преди това подсъдимите са отведени в Москва, където месеци наред са инквизирани. Целият процес се диктува от Москва, лично от Г. Димитров. Погазени са всички принципи на правосъдието.

На 1 февруари 1945 г. са произнесени смъртни присъди над тримата регенти,
8 царски съветници
22-ма министри от правителствата след 1941
67 депутати от 24-тото НС
47 генерали и висши офицери
Присъдите са изпълнени същата нощ. Навързани на вериги хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Проф. Александър Станишев – световно известен медик е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят, комунистите правят отгоре бунище.

До завършването на процесите на Народния съд до април 1945 г. на смърт са осъдени 2730 души. За по-малко от година българските комунисти избиват повече български генерали и висши офицери, отколкото са загинали във всички войни, които България е водила от Освобождението си насам!
Първата отменена присъда на Народния съд е на 30 юни 1993 г. Присъдата над регентите е отменена през 1996г. Днес на мястото на престъплението има паметник.

Ето информация за някои от убитите:

Принц Кирил Преславски– Регент, брат на Цар Борис III
Проф. д-р Богдан Филов– световен учен, археолог. Регент, бивш Министър-председател
Генерал-лейтанант Никола Михов – Регент и военен министър
Проф. Александър Станишев– български хирург, лекар и учен със световна известност. Министър на здравето
Димитър Шишманов– дипломат. Министър на външните работи
Д-р Иван Горанов– виден юрист, адвокат. Кавалер на четири ордена „За храброст“ за атаката при Тутракан.
Светослав Поменов– Юрист, завършил във Франция. Дългогодишен дипломат. Кавалер на два ордена „За храброст“.
Д-р Иван Вазов– племенник на Иван Вазов, син на д-р Кирил Вазов. Капитан- командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на 3 Кръста за храброст и орден Австрийски орел. Завършва право в СУ и докторска дисертация в Лайпциг. Общественик на гр. Стара Загора, Председател на Културно-просветното дружество, безпартиен и аполитичен- става депутат като независим кандидат от Стара загора
Д-р Иван Бешков – 49 годишен, брат на художника Илия Бешков. Герой от първата световна война, с два ордена за храброст. Корпоративен деятел, народен представител в три народни събрания от Плевенски избирателен окръг, министър на земеделието.

Георги Липовaнски– доктор по право и финанси. Общественик и стопански деец.

Александър Сталински– виден юрист. Министър на правосъдието
Д-р Борис Йоцов– учен. Министър на просвещението
Инж. Борис Колчев– Министър на железниците, пощите и телеграфите
Д-р Георги Ханджиев– учен. Съветник на Цар Борис
Арх. Йордан Севов– известен архитект модернист. Съветник на Цар Борис

Любомир Лулчев – царски съветник

Димитър Генчев– офицер, полковник. Награждаван с ордени за храброст, герой от войните. Инспектор на дворците

Павел Груев – началник на дворцвата канцелария

д-р Петър Костов – секретар по печата, легационен съветник
Тодор Кожухаров– виден общественик, публицист и журналист. Кавалер на два ордена „За храброст“, удостоен с близо 20 наши и чужди медала за гражадански заслуги.
Иван Батембергски – народен представител
Ген. Теодоси Даскалов– български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България. Министър на войната , внук на Бачо Киро
Генерал-лейтанант Руси Русев– Военен министър
Генерал-лейтанант Константин Лукаш- Гл. инспектор на войската и Началник на щаба
Генерал-майор Рафаил Жечев – флигел адютант
Генерал-лейтанант Никола Стойчев– командир на 3-ра българска армия
Генерал-лейтанант Никола Христов– командир на 3-та българска армия
Генерал-лейтанант Атанас Стефанов– командир на 4-та българска армия
Генерал-лейтанант Никола Наков– командир на 1-ва българска армия
Генерал-майор Петър Цанков– командир на ШЗО
Генерал-майор Рафаил Банов– командир на 6-а Бдинска дивизия
Генерал Никола Жеков– командващ БГ армия през 1915-1918 г.
Генерал-лейтанант Димитър Айранов– командир на Военно-въздушните сили
Контраадмирал Асен Тошев– командир на Морските войски

Ген. Борис Димитров– герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най- ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на Жандармерията
и още 12 генерали….
Полковник Бахнев– командир на полка в Шумен. Герой от войните. Кавалер на 5 ордена.

Проф. Цветко Петков– виден юрист, адвокат. Защитавал е като адвокат комунисти и двама е спасил от смъртна присъда.

Полковник Стою Стоев– герой от войната, началник-щаб на 2- ра дивизия.

Източник: Сп. „Един завет“, орган на СВ ВНВУ, кн.1/2005г.

27 коментара за “Памет: Годишнина от „народния съд“ – най-масовото убийство на български офицери”

 1. милен иванов Says:

  ако има възможност да се направи предаване по тази тема(може би „памет българска“).за пръв път чувам за горепосочените събития и ми се иска да науча нещо повече.БЛАГОДАРЯ.

 2. За жалост сред убитите е и дядо ми Майор-офицер Христо Вълев Илиев. 😦

 3. […] “Памет: 63 години от “народният съд” – най-масовото … – Сп. “Един Завет” […]

 4. […] “Памет: 63 години от “народният съд” – най-масовото … – Сп. “Един Завет” […]

 5. И тази партия още не се извинила на българския народ!!! Моят дядо е бил народен представител от Никаола Петков. % години в белене без съд и присъда, и от там е излчзъл инвалид. А тези генерали- главата на армията са били убити единствено и само с политическа цел. И никой не споменава, че след изгонването на Цар Симеон, в двореца се настаняват палачите- синът на Васил Коларов- Иван Коларов е назначен за интендант още на другия ден. Те искат да са царе, идвайки от кошарата. И сега им е мъчно за времето когато из царските дворци развяваха потурите си.

 6. Трагедия за България!Питам се дали Симьон има съвест?Да се прегръщаш с убийците на чичо си.Не знам Царица Йоанна как би го понесла.Да си заедно с убийците на цвета на нацията.Нищо не Го оправдава,но Господ ще го съди.

 7. валентин дончев Says:

  Мир на праха им!Да си спомним за тях,за да не се повтаря същото!

 8. Генерал Никола Жеков е избягал в Германия и умира през 1949 година във Фюсен (Германия)…а иначе е осъден от така нареченият Народен съд, но присъдата не е изпълнена.

 9. Антидот

  Това, че в историята няма „ако“,
  не значи, че няма значение
  дали вместо зъб си извадил око
  поради липса на мнение.

  Знам, фанатици от всички страни
  за дни разоряват живота
  и причиняват безчет злини,
  докато гонят злото.

  Мразя оправдания със среда
  и „да се греши е човешко“.
  Не си зарязвам колата в калта
  като дръвника Андрешко.

  Пътят към ада все е покрит
  със залъгалки за лумпени.
  Но туй, че убитият е убит,
  не значи, няма думата.

  За идеали не надигайте глас,
  че няма кой да ви слуша:
  когато цървули дойдат на власт,
  те се превръщат в ботуши.

  http://slavimirgenchev1953.blog.bg/poezia/2010/01/27/antidot.480594

 10. Atanas Panayotov Says:

  За съжаление след 1989 г. нито един комунист не бе наказан и на нито един не бе потърсена наказателна отговорност за извършените зверски престъпления. [цензорирано]

 11. Докато народът ни не изчисти съвестта си, за това, че продължава да не иска справедливост, примирява се да живее без морал и хуманна ценностна система, не ги изисква от политиците, затваря си очите, че го управляват наследниците на убийците на невъоръжени човешки същества, екзекуторите на народната съвест, памет, християнски стойности, – няма да има напредък във нашата страна.
  Прикритото и потиснато минало, потъпкано дълбоко в паметта народна – разяжда подмолно обществената солидарност и енергия. Катарзисът за това е еднакъв с този на болен от амнезия и психически разстроен човек – да се извади истината от миналото на светло, обществено знание, но и професионално разследване на престъпленията срещу човечеството, за които по света няма давност, а у нас все още деградили дегенерати – политици ни управляват, разчитайки на пълна, безнравствена и престъпна забрава?!

 12. жертвите са безбройни. сред тях е и прадядо ми – военновременен прокурор в Македония, убит от комунистически агенти през 1944 г. после започват изпитанията на целия ми род в България… след 1989 г. ДС продължи да управлява родината. затова емигрирах. днес децата ми живеят свободни далеч от България, която не намери духовни сили да нарече еднозначно злото – зло!

 13. Нека не забравяме, че Никола Петков подписва закона за антинародния съд. Цялото ОФ е за разстрел.

 14. Действително ген. Н. Жеков е успял да избяга със сина си Т. Жеков /офицер/ – и двамата осъдени на смърт от народния съд. Неговият внук Никола Жеков /мой първи братовчед/ е на 3 години и беше подложен на гонене и издевателства през целия си живот до 1989 г. Човек с погубена младост и убити мечти. Поне получи шанса да се порадва на по-добър живот през последните 20 години. Обаче израсна като добър човек, достоен, деликатен и много честен.

 15. Да не забравяме избитите привърженици на ВМРО и Легиона…

 16. Дарин Дончев Says:

  Прекрасен материал.Четох го тук ,във Фейсбук,и в още един блог. […военна цензура…] 🙂 Поклон пред жертвите дали живота си за тази нещастна държавица,която не го заслужава. Мир на праха им !

 17. Todor Balabanov Says:

  В памет на покойния ми баща – офицер от царската армия, паметниците на комунистическите убийци и техния покровител – Съветската армия трябва да бъдат разрушени.

  V pamet na pokoinijat mi Bashta – ofizer ot zarskata Armija,
  pametnizite ba komunisticheskite ubiizi
  i na technia pokrovitel – Savetskata armija
  trjabva da badat razrusheni.

 18. Ваня Банова Says:

  Елита е избит!
  Кажете кой да управлява тази жалка държава,като са останали само ЦЪРВУЛИ…ами те,разбира се!
  Боже пази.България!

 19. Андрей Бъчваров Says:

  инж. Борис Колчев е прадядо ми. Това масово убийство е нищо в сравнение с убийството на цялата нация, което тия маймуно подобни същества направиха в следващите 60 години, като последните 20 са най-убедителни. Няколко стотин хиляди българчета носят име, което не се възприема естествено в родината им. Просто няма как, а и не искам, да разстрелям 47% от Българския народ, които гласуваха за тая мафия през 1990г. Прадядо ми си е бил изцяло сам виновен за това, че е бил толкова глупав и наивен да бъде министър на народ, който не заслужава и дори да си му президент.

 20. Антоанета Маждракова Says:

  В днешния ден на преврата бих искала да се поклоня на всички жертви на този терор, когато се срутват ценностни системи, хора изчезват без съд и присъда, след тези ужазни събития 35 000 български момчета – цвета на нацията, се бият на фронта.
  Новите управници са твърде посредствени и меркантилни, за да мислят за тази страна -блюдолизци.
  Мен лично ме е срам, срам, че в България има повече военнопрестъпници, отколкото на Нюрнберг. Срам ме е от лагерите, за които не знаехме, срам ме е от пионерската организация и от всички лъжи, за които не съм и предполагала.
  Вечна им памет, с тях България щеше да бъде друга!!!
  Поклон!!!

 21. Дядо ми Антон Жеков е разстрелян (царски офицер) от позорния псевдо-съд на националните предатели-комунисти. Взет е от фронта, за да бъде „съден“. Войниците му, които искат да свидетелстват в негова защита, не биват допуснати от „съда“. Разстрелян е две седмици преди да се роди детето му, молбата за отлагане на изпълнението на присъдата до след раждането, е отхвърлена. Прощалното му писмо до нероденото му дете е цензурурано!
  Комунистите унищожаваха и унищожават България! Народе????

 22. Aneliy Granova Says:

  И какво търси господин Сергей Станишев на тази обругана земя. Нека той да дойде и разкаже на учениците ми, че неговите предци са убили потомците на Вазов и Захари Стоянов.
  Вечна памет на загиналите! Бог да ги прости!

 23. Имаше от кого да се учат… В Русия как постъпиха с царските офицери…? Мир на праха на тези достойни хора!

 24. Stoyanka Velikova Says:

  Днес е Коледа…От телевизии и радиа ни заливат с призиви за доброта, смирение, благотворителност, току-що обявиха колко пари са събрали от левчетата на редовите българи… Управници?!? Къде са?!? Лицемерие…Най-голямото престъпление на комунистическата БСП, все още ненаказано, беше и си остава унищожаването на цвета на нацията – избити, прокудени, унижавани…Желязната завеса – кога ще изчезне наследството от нея – промити мозъци, бездуховни хора, страх, емигранти в собствената си родина…Как да имаме стойностни водачи, когато арогантността на посредствеността не познава думи като морал, доблест, служба в интерес на нацията? Трябва да се говори повече за достойните българи! Дали не е дошло време да си създадем телевизионен канал за истинските човешки ценности – всички, които болеем за бъдещето на България, за образованието, за културата и изкуствата?
  „Богатий с парите, сюрмахът с трудът,. момите с иглата, учений с умът,……“
  Просто отварям тема за размисъл и действие…..

 25. Български офицер Says:

  ВЪЗМЕЗДИЕТО за Червената Българска-каскетаджийска сган , чака вече 70 години , след 9.Септември.1944 г……. !!!

 26. […] Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят, комунистите правят отгоре бунище. (от тук) […]

 27. Комунистите са в ядрото на всеки Народен съд в цяла Европа, дори и на запад от Берлин, ето и мащабите на престъпленията им на територията на континента – http://www.podoko.eu/?p=454

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: