Тази година ще честваме 100 години от рождението на великия бас Борис Христов – подпоручик от Първи конен на Н.В. Княз Александър I полк


Борис Христов като школник в ШЗО към Първи конен полк с любимия си кон Урал

Автор: Борис Станимиров

Когато казваме, че офицерският корпус е бил високият обществен елит на Царство България, казваме го съвсем буквално и нямаме предвид само военното дело. Повечето велики български писатели, художници, дипломати, учени, държавници, творци са минали през ВНВУ или ШЗО.  Малко известен факт е, че великият Борис Христов – най-големият басов глас на света е подпоручик от Първи конен на Н.В. княз Александър I полк.

Родът на Борис Христов е от Битоля, Македония. Неговият дядо – Христо Совичанин – Псалта е бил първия псалт в независимата българска църква в Битоля. Той е бил и касиер на Битолския революционен окръг в македонската организация.

Бащата на Борис Христов – Кирил Христов е учител по литература в Солунската мъжка гимназия.  Завършва литература във Франция и става гимназиален учител.  Участва в Балканската война като офицер от Македоноодринското опълчение.

Майката на Борис Христов – Райна е софиянка, дъщеря на хаджи Тодор п.Иванов. В неговата къща на ул. «Цар Самуил» живее и семейството на учителя Кирил Христов.

Съдбата отрежда Борис Христов да се роди в Пловдив, където баща му за кратко е гимназиален учител. Този 18 май 1914 се случва военен празник и тъкмо когато съобщават на гордия баща, че има момче, във въздуха ектят топовни салюти и военна музика.

В дома на Кирил Христов в София чести гости са Гоце Делчев и македонските активисти и ветерани от Македоно-Одринското опълчение. Самият Христов е дългогодишен председател на илинденската организация. Първият « хор», в който малкият Борис пее е детски хор, в който влизат брат му Николай и племенниците на «Братя Миладинови», които живеят на съседната улица «Бистрица» и са близки на семейство Христови.

Кирил Христов като офицер от МОО със синовете си Николай и Борис, в последствие и двамата запасни офицери. 

След като завършва Втора мъжка гимназия, Борис Христов завършва право в Софийския университет. След това идва ред на казармата.

Ето какво пише биографът му проф. Ат. Божков:

«За биографията на един артист, времето, прекарано в света на военните устави, едва ли може да прибави нещо ново, но в случая не е така. Борис Христов служи в ескадрона за запасни офицери при Първи конен полк в София и не намира основания да си спомня за военния си стаж с горчивина. Тъкмо обратното – в неговото съзнание остават спомени за мъжкото приятелство, за силните характери и споделените военни несгоди, които не се забравят никога. Той не иска да забрави дори и сблъскването в едно софийско кафене по време на неделния градски отпуск, когато, воден от чувството си за справедливост, се нахвърля с извадена шашка върху полицаите, малтретиращи някакъв бедняк. Тогава на вика му «На оръжие!» откликват всички присъстващи школници. Последиците от скандала естествено не са много весели. Няколко души са арестувани, между които и самия той.

По негова инициатива в полка се образува хор и съвсем логично е, че той е солистът на този хор. А солистът, който става бързо всеобщ любимец, има какво да скъта в сърцето си от тези години.» /Ат.Божков. Борис Христов. Музика, СФ.1985/

Всъщност самият Маестро разказва историята малко по-различно.  Не е вадил сабята си срещу група полицаи, а просто е изхвърлил един стражар. На следващия ден пред строя стражарят разпознава друго момче. Воден от чувство за справедливост, Борис си признава. Заради самопризнанието, наказанието е минимално, но целият випуск на ШЗО му дава прякора „Нашият рицар“.

През 1940г. Борис Христов е привлечен в камерния църковен хор при Дворцовия параклис под ръководството на Ангел Попконстантинов. На богоявленския водосвет на бойните знамена на 19 януари 1942г. Борис Христов се отличава с пеенето си при минус 18 градусова температура. Царят поканва хористите на лека закуска в двореца да се сгреят. Диригентът помолва Борис да изпее една песен за хан Крум и император Никифор. След изпълнението царят го пита:

– Пеете чудесно, кога ще ви чуем в Операта?

– Аз съм стажант юрист, Ваше Величество. Нямам възможност да се занимавам професионално с пеене.

– Добри юристи имаме много, но такива гласове са рядкост. Заминавате за Италия! – отговорил царя.

Само седмица по-късно Министерство на просвещението отпуска стипендия за специализация по музика в Италия. Така започва световната кариера на великия бас. Брат му Николай, вече поручик от Българската армия го изпраща на гарата.

9 септември 1944г. заварва Борис Христов в Австрия. Там той, като царски запасен офицер получава предложение да се включи в доброволческия корпус на Ал. Цанков и да се бие на страната на Германия, като в замяна запазят офицерския му чин. Борис Христов отказва, както правят и огромната част от българските кадрови офицери, които се намират на обучение в Германия по това време. България вече е във война с Германия, така че отказът означава военнопленнически лагер – изпратен е във Фелдкирх. От лагера го освобождава френска част на Чуждестранния легион през 1945г. и той успява да стигне до Италия. През 50-те години получава множество покани да пее в САЩ в Метрополитън опера, но тогавашните американски закони не допускат на територията си граждани на Съветския блок. Върху Христов, който живее в Италия е оказан натиск да се откаже от българския си паспорт (който е от Царство България и отдавна не е валиден), но той категорично отказва.

Въпреки световната слава, условия да се завърне в България се създават чак в средата на 70-те години. Семейството му е подложено на тормоз. Някои услужливо припомня на «Народната власт», че Борис е царски офицер, завършил ШЗО, а през 1940 като солист на хор «Гусла» е пял в зала „България“ пред Богдан Филов и Бекерле…

Поради това, че е запасен офицер и активист на ВМРО, братът на Борис Христов – Николай, известен столичен адвокат е хвърлен в концлагер. Там му отрязват крака. Въпреки отправената молба, не допускат Борис да му помогне и да се лекува и през 1954г. Николай Христов умира. Не пускат Борис на погребението.

Отказват да пуснат Борис Христов дори на погребението на баща му през 1961г.

През 1969г. Скопската опера го кани да пее в специално написана опера за Цар Самуил. Обещават му хонорар, какъвто получава от най-престижните световни театри. В либретото обаче Самуил е представен като македонски княз. Ето отговорът на Христов:

Господин Македонски,

Получих програмата на „ВАШИЯ“ Цар Самуил за скопската сцена. Защо ми я изпратихте обаче не можах да разбера, като Вие знаете отдавно моето мнение, което е мнение и на всеки българин.

Тягостно впечатление ми направи предговорът на Д. Ташковски, който е пълен с нелепи съждения и с изопачавания на исторически истини, които не могат да направят впечатление дори на невежи хора.

Вие знаете, че моят род произхожда от този край на България, в който Вий живеете и който се нарича Македония, която е била и ще бъде център на най-здравия български национален дух, така като цар Самуил е бил и ще остане в световната история цар Болгарский. Желая Вам и на Вашето семейство Честита нова година.

12 януари 1969 г. Борис Христов

След като 30 години го наричат родоотстъпник, комунистите сменят посоката на вятъра и го допускат в България чак през 1976 за запис на църковни песни за Балкантон в катедралата  Св. Ал. Невски. Въпреки жаланието му обаче, никога не допускат световната знаменитост, запленила всички световни сцени да пее в Софийската опера.

На 28 юни 1993г. си отива от този свят великият оперен певец, големият български патриот, запасният подпоручик от кавалерията Борис Христов.  До края на живота си той пише на стария правопис.

„В моята дългогодишна артистична дейност държа специално да подчертая, че всичко, което съм правил, правя и ще бъде направено от мен е предназначено за България. Това е била винаги моята основна мисъл, която остава като моя мечта. Винаги съм водил към достойни хоризонти името на България и съм щастлив, че успявам колкото мога да допринеса за издигане на нейното име. „

Борис Христов

Реклама

7 коментара за “Тази година ще честваме 100 години от рождението на великия бас Борис Христов – подпоручик от Първи конен на Н.В. Княз Александър I полк”

 1. Велик българин,певец и патриот!Вечна му памет!

 2. ВЕЛИК БЪЛГАРИН!

 3. Imah chestta i udovolstvieto da se dokosna do velikiat Boris Christoff-pochti edna godina uchih Accademia bulgara v Rim. Toi be6e istinski patriot i rodolübec! Dalbok poklon pred negovoto nepovtorimo izkustvo i izklü4itelna li4nost!

 4. Ангел Делийски Says:

  Имах щастието да опозная Борис Христов покрай неговата голяма и съкровена любов – Пенка Касабова, изиграла ключова роля за съдба му на артист. Може и да съм пристрастен, но няма да бъде преувеличено ако кажа, че Борис Христов е един от най-значимите върхове на Българската духовност ! Не само защото бе уникално талантлив певец и артист ! Става дума за деликатно-крехка душевност, нежна топлота, всеотдайна привързаност към приятелство и родина и същевременно за подчиняващ с царственото си достолепие и могъщество Дух !

 5. Стефан Тафров Says:

  Като български посланик в Италия между 1992 и 1995 г. имах огормната чест да общувам с маестро Христов и съпругата му Франка. Той вече не беше добре, но беше все ще с ясен разсъдък. С баща ми Любомир са били състуденти в Юридическия факултет, играли са зедмо баскетбол, спомняше си много добре за него. Италианските вестници съобщиха за смъртта му на първите си страници в деня на смъртта му: беше си отишъл един от най-великите певци на всички времена, направил неимоверно много за възстанояваване на традицията на белкантото, оперното пеене от най-добрите времена на това италианско и световно изкуство.

 6. […] Повече за Борис Христов можете да прочетете в edinzavet.wordpress.com […]

 7. За мен Той е един от най-великите българи в изтерзаната духовна история на нашата страна! Признат за бас номер 1 в света и човек винаги подчертавал, че е горд, че е българин! Поклон!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: