Хърватски бойни ветерани от войната 1991-1995 гостуват на СВ ВНВУ, ШЗО и РВГ

web-Hr-2На 27.06.2009г. на посещение в България пристигна делегация на Съюза на загребските защитници на Вуковар – организация на ветераните от войната за независимост на Хърватия 1991-1995г.

web-Hr-1Председателят на организацията Дамир Яшаревич, заедно със своите колеги Дарко Злоди и Бранко Вуковарац ще прекарат една седмица в България по покана на Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище, ШЗО и РВГ.

web-Hr-3На 28.06. хърватските гости положиха венец и свещи пред паметника на Незнайния войн. На церемонията присъстваха голям брой членове на софийските клубове на Съюза на ВНВУ.

Red_krune_kralja_ZvonimiraСлед венците, гостите  посетиха Националния военноисторически музей. Там видяха I-ва степен на ордена „Короната на крал Звонимир“ – най-високия орден на Независимата Хърватска Държава (1941-1945), с който Анте Павелич е наградил цар Борис III през 1942г.

web-Hr-Stranchevski

 (Вицеадмирал П. Странчевски – съветник на президента Ж.Желев (1992-1993) и Г. Първанов (2001-2007) показва на Дамир Яшаревич макер на кораба „Надежда“ в НВИМ)

 В програмата за седмицата са предвидени среща с Управителния съвет на Съюза, лекция във ВА „Г.С. Раковски“, както и редица срещи с военни ведомства, касаещи социалното устройване на ветераните в България.

web-Hr-4

UZBV-Hrкап. Дамир Яшаревич (високият мъж) е роден през 1961г. Баща на три деца. Включва се доброволно във войната. Тежко ранен е в крака – 60% инвалидизиран.  Той е последният хърватски боец, напуснал обкръжения Вуковар. След като е ранен е заловен. Прекарва 6 месеца в сръбски затвор за военопленници в Сремска Митровица. Накрая е разменен срещу пленен сърбин.  Председател на организацията „Загребски защитници на Вуковар“. Бранко и Дарко също са ранявани и са прекарали месеци в сръбски военнопленнически лагери. Здравето им е сериозно увредено. От 232-ма загребчани защитавали Вуковар днес са живи едва около 100.

връзки: http://www.uzgbvu.hr
Още за връзките на ВНВУ с хърватските ветерани ТУК>>

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: