Чудовищна гавра с паметта на един български герой

lukov_hristo31На 9 фервуари БНТ излъчи филма „Черните ангели”. Пропагандната лента от времето на най-мракобесния комунизъм с героичен патос възпява терористичните групи на БКП, който подготвят и извършват убийства на свои идеологически противници.

Деянията, извършвани от „Черните ангели” могат да се нарекат само по един начин – тероризъм – ялвение, еднозначно осъдено от целия цивилизован свят и обявено за основен враг на човечеството.

Комунизмът, изповявдван и проповядван от героите на „Черните ангели” е еднозначно осъден от Съвета на Европа като престъпление срещу човечеството.

Убийствата на държавници, организирани и извършени в интерес на чужда държава (СССР) могат да се окачествят само по един начин – като срамна държавна измяна.

Невероятно е, че в 2009 години националната телевизия на страна в Европейския съюз показва този филм.

В позорния филм на БНТ се разказва за убийството на ген. Христо Луков – български офицер с богата политическа биография и забележителна 30-годишна военна кариера, герой, двукратен кавалер на ордена „За храброст”.

Цинизмът на това безобразие добива чудовищни размери от факта, че шефовете на БНТ решиха да покажат филма тъкмо в навечерието на годишнината от убийството на генерал Луков – 13. февруари. С този акт, провокацията придоби характер на открита гавра с паметта на видния български офицер.

Ген. Христо Николов Луков* е най-популярен като водач на Българските национални легиони. Тези последни години от живота на генерала се експлоатират от някои днешни крайни националисти. Но за нас, като потомци на офицерския корпус ген. Луков е преди всичко български офицер отдал над 30 години от живота си в служба на Родината и проявил безпримерен личен героизъм на бойното поле в най-трудните за България мигове.

Христо Н. Луков е роден във Варна през 1888г.  Завършва ВНВУ с 27-ми випуск През 1907г. Кариерата му като строеви артилерийски офицер го заварва като командир на отделение в 27-ми  артилерийски полк кум края  на Първата световна война. Тогава комунисти и земеделци провокират бунтове сред войската. Войниците масово дезертират от фронта и тръгват към София. Врагът безпрепятствено навлиза в нашите позиции.

По това време отделението на майор Луков е на позиция край Кюстендил. Войниците му се разбунтуват, напускат поста си и побягват към Радомир. Насреща напредва мощна сръбска пехотна част. Майор Луков останал съвсем сам зад четитите оръдия започва трескава стрелба. Видяли трогателната сцена, трима овчари от близките села се притичват на помощ и започват да му подават снарядите. Стрелбата продължава цяла нощ и сърбите не успяват да преминат позицията. На другият ден е подписано примирието. Границата е очертана. Кюстендил остава в България. Полковникът, командвал сръбската пехота не може да повярва, че е бил спрян от един единствен човек – майор Христо Луков.

След войната офицерската кариера на Хр. Луков продължава като командир на полк (4 арт п.) и началник на Артилерийската школа. Той е автор на десетки научни трудове, някои от които и днес са основни пособия в областта на артилерията. На края на кадровата си кариера Луков е последователно командир на 2-та и 3-та пехотни дивизии.
През 1935г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов.
Генералският кръст на ген. м-р Луков е от 1-ва степен на ордена „За военна заслуга”. Генералът кавалер и на „Св Александър” (4 и 3 ст.) и немския Железен кръст (2 ст.) Заслужава си да обърнем специално внимание на факта, че Луков е двукратен кавалер на ордена „За храброст” – носител е на първи и втори клас на четвъртата степен на най-престижното отличие. Четвърта степен на В.о.Хр. се дава на кадрови офицери от средните чинове за проявена храброст на бойното поле. Въпреки силните си политически позиции като член на Военния съюз и министър, неговите ордени за храброст не са плод на конюнктура, а са спечелени с кръв по фронтовете. Христо Луков е истински български военен герой!

На 13 февруари 1943г. е застрелян от нелегални комунисти пред скромния си дом, къщичка някаква, с нищо не подсказваща че вътре живее бивш министър, генерал, човек с огромно политическо влияние. Убит е пред очите на малката си дъщеричка, която изтичала да отвори вратата.

Сред организатоврите на убийството, представени като „добрите” герои във филма е Иван Буруджиев – партизански командир, впоследствие издигнат до генерал от народната армия.  Тези два образа – на убития от засада офицер от кариерата и на издигналия се до генерал бивш терорист много точно илщстрират злините, които комунистите причиниха на България и целия срив на българското офицерство, което причиниха, като поставиха недоучилите си другари – терористи, поклонници на чужда държава начело на българската войска. Точно заради такива като Буруджиев няма как възпитаниците на Военното на Негово Величество да застанат в един строй до „патриотите” от БНА.  Няма как! Масло и вода не се смесват!

Днес дъщерята на „черният ангел” Иван Буруджиев гради научна кариера като социолог, учи студентите на политическа мисъл и коментира обществените нрави от позициите на БСП. Начело на Националната телевизия пък е дама с името Уляна Пръмова, очевидно кръстена на Владимир Улянов – Ленин, снаха на бившия партизанин и дългогодишен член на ЦК на БКП Иван Пръмов. Такива хора днес имат наглостта да подменят историята, да потулват истината, да лъжат. Те са морални убийци на българския дух, както техните бащи бяха физически убийци.  Можем да им кажем само: Бог вижда!

_
* В българската военна история има и други офицери с името Луков – братята ген. Христо Цонев Луков (1855-1923) и ген. Иван Цонев Луков (1871-1926), родени в Габрово, роднини на ген. Христофор Хесапчиев. Няма данни те да са роднини с Христо Н. Луков.

* * *

коментар от http://templar.blog.bg

Представете си как се е чувствал този човек! Целият му свят е рухнал пред очите му. Идеалите, в които е възпитаван и на които е служил са претърпели пълен крах. 
Армията е обърната в бягство. 
Пагонът е опозорен от масово дезертьорство и бунт.
Държавата е загубила войната. 
Из нея вече маршируват и плячкосват  румънци от север и сенегалски негри от юг. 
Правителството се е оляло в корупция и безсилие и е изгубило всякакъв авторитет. 
Чиновниците мародерстват имотите на вдовиците.
Започнала е гражданска война. 
Царят се готви да абдикира.
Мизерията е чудовищна.  
Не се знае дали все още има България и изглежда сигурно, че утре няма да има. 
Собствените му войници са го изоставили и са тръгнали да плячкосват своята столица. 
Командир, изоставен от войниците си… дори не са го убили, а просто са го зарязали – има ли по-тежък удар за една чест?

Той е съвсем сам. Представете си на снимка от Google Earth. Едно малко човече, стърчащо самотно на гол хълм. Вятъра свири в треволяка. Пред него –  море от врагове. Зад него – море от предатели и нещо, за което изглежда не си струва да воюваш, защото е разбито, смазано и опозорено – от чуждите и от своите.

Няма кой да ти каже какво да правиш. 
Няма кой да ти даде заповед. 
Няма нещо, което можеш да спасиш.
Нама кой да те види ако побегнеш. 
Няма кой да те съди ако оцелееш. 
Няма нищо и никой.

Само вятър в тревите, 
4 оръдия,  
знаме, захвърлено от знаменосеца си
и една клетва, произнесена преди 11 години … 

Клетва 
пред  Бог, който те е изоставил, 
към  Цар, който ще абдикира, 
за  Отечество, което вече го няма…

Време за решение…

Почивай в мир, генерале!

25 коментара to “Чудовищна гавра с паметта на един български герой”

  1. Димитър Динев Says:

    Когато цървулите идват на власт (а и все още са!)за съжаление изчезва всяка помисъл за чест.
    Бог да прости невинно загиналите в репресиите на комунистите.

  2. Не само БНТ се подиграха с паметта на ген. Луков. Паметната плоча на къщата му (поставена там от Български Национален Съюз) бе залята с червена боя. За неприятната случка и за това как „експлоатиращите“ националисти почистиха паметната му плоча можеш да прочетеш тук – http://bg.altermedia.info/?p=3863

    Всеки има право на мнение, но да говориш, че ние – националистите експлоатираме образа на генерала е безумие. Замисли се, дали той или някой от другите хиляди достойни български войни са се срамували да се нарекат Български националисти и патриоти.

    http://www.hristolukov.info – Възпоменателна страница за ген. Луков

    Героите не умират!

    Поздрави,
    Екипът на Altermedia България

  3. Поздравления за статията!

  4. За тази статия разбрах от Нова ТВ. Луба Колезич я прочете. Нова ТВ не ми е любимата. И Колезич не харесвам. Обаче това беше най – хубавото нещо което чувам в ефира от месеци насам. Да не кажа години.

  5. KOSMOPOLIT Says:

    Да аз също попаднах на информация за тази статия и по скоро за коментара на templar от НОВА. Възмутен съм от наглостта на „обществената“ ни телевизия да излъчва такъв род филми. Не съм го гледал този филм или поне нямам спомен а и незнам дали си заслужава писнало ми е да гледам как трима чужденци и техните лакеи и слуги ни управеляват грабят земите ни и режат горите ни. Живях през детските си години във вече почти „развития“ комунизъм, макар и хлапе видях през очите на едно дете какво е комунизъм какво е да те ограничават да говориш свободно еднородността и еднообразието на бита ни а да не говорим за последвалите посткомунистически и псевдодемократични промени и гладните години който преживяхме. Отвратен съм от тези хора които днес се ПЪЧЕХА на празника и го формализираха с присъствието си. Време е те да си ходят но твърде много ги оставихме да ни разиграват. Вината си е изцяло наша понеже много мои връсници и по младите които не са живели в комунизма отказват да гласуват и да заемат гражданска позиция по важните въпроси за държавата ни все едно те няма да живеят утре в нея а са само тука на екскурзия. И след като огромна част от народа ни е екскурзиянти(не мислещи за бъдещето си) то неговите съдбини се решават от едно малцинство което наистина идва на изборна екскурзия сравнително неграмотно и даже незнаещо български език то гласува и решава съдбините ни заедно с нашите баби и дядовци и някои заблудени все още хора от червената идея.

  6. edinzavet Says:

    До Алтермедия

    Господа,
    Вие възхвалявате политическата биография на Луков. Избрали сте Луков за духовен патрон на вашата организация и поставяте лика му на материалите си. Това е експлоатиране на образа му – ваше право и ваш избор. Не влагам негативно значение в понятието.

    За нас представлява интерес единствено и само военната му биография като български офицер. Политическите му възгледи не ни интересуват. Категоричното осъждане на комунистическия режим (1944-1989) не е политически въпрос, а праг на цивилизованост, който е норма в този сайт.
    Оттам нататък всеки от потомците на офицери има своите политически възгледи, вариращи от краен либерализъм до краен национализъм (човек не си избира роднините :)) Затова политическите възгледи категорично не са обект на този сайт. За тях има достатъчно много други сайтове, вашият е един от добрите сред тях.

    Това е смисълът на ясното разграничение, което е направено в текста.

    Поздрави!

  7. Много се спекулира с привързаността и подкрепата на ген.Луков към Хитлеристка Германия, без да се дава сметка на едно единствено нещо, ген. Луков е бил неимоверен патриот и всичко което е правил е било с чисти помисли и само в името на просперитета на България.

    Генерал Луков трябваше да е във списъка „Великите Българи“ а не утрепки като ахмед доган, и Българин не бива да се нарича просто всеки живеещ на територията на България, за да се нарече някой Българин, той трябва да е с Българско съзнание, да осъзнава и почита великите дела на предците ни, да милее за род и родина, да е човек за пример и подражание, опитващ се винаги да е първенец, винаги да дава най-доброто от себе си, винаги да е културен и добър, но също така строг и непримирим срещу изедниците и разсипниците на родината ни. Дълг на всеки Българин е да се бори активно срещу продажниците, които зачерниха родината ни и продължават да го правят. БК(с)П незнайно защо все още има популярност и най-чудното е, че и млади хора се вързват на абсурдните им лъжи, като малко си дават сметка, че те са тези които вкараха ДПС във властта и също така ги изпуснаха извън контрол и сега тепърва ще страда цяла България от поредното идиотско комунистическо решение. Всеки може да намери начин за да е полезен, дали чрез организации и сдружения, дали чрез лична и групова работа, няма значение, усведомявайте се ( най-вече от алтернативни медии ), не вярвайте сляпо на нищо, което корумпираните медии ви подхвърлят, винаги проверявайте сами и се интересувайте от по-широката картина на нещата, помагайте на всеки Българин в беда ако имате възможност, бъдете добри, културни, социални, но никога не и безмълвни подчинени на корумпираното ни правителство, което служи на външни анти-Български интереси.
    Според мен в учебниците по история, трябва да се отделя специално място за истински Български герои като ген.Луков, за да не се забравя никога – България е велика страна, която е раждала и ще ражда велики личности.

  8. За такива ГЕРОИ като ген.Луков думите не стигат.
    20 години след свалянето на антибългарската диктатура на комунистите най-сетне трябва да се обърнем към истинската си идентичност която се беше формира около царския сторй и личности като Луков.

    Как няма да се намери някой свестен режисьор да снима филм за него бе, мама му стара@!

  9. Стефан Стефанов Says:

    А толкова ли нe ви идва на ума, че този филм всъщност представя нещата доста обективно, особено за времето когато е правен. Вярно, представя ги от гледната точка на градските терористични групи на БКП, но да видяхте някакво очерняне на ген. Луков. Напротив – доколкото е показан във филма (щото все пак филма не е за него) е показан съвсем коректно. И убийството му също – без излишно героизиране и без каквото и да е демонизиране на жертвата, а съвсем човешки (доколкото може да се използва тази дума за такъв акт) – как звънят на апартамента на генерала и момичето което са изпратили се разтреперва, та се налага партньора му да се намеси, как съпругата (мисля) на ген. Луков се разпищява след изтрелите като вижда какво става, как след това целия квартал ги преследва по софийските улици…

    Ама нали трябва да се оплюе един от шедьоврите на българското кино, заради това че е от гледната точка на „противника“… А това че когато един филм е направен токова добре, той не може да не предизвика двупосочни размисли, и че всъщност е един идеологически пробив, особено за времена когато всяко представяне на „врага“ по човешки начин все още беше събитие…

    А Л.Кулезич ако го е прочела това писмо по Нова ТВ, това си е било жива реминисценция – спомням си я преди години по Националната ТВ в рубриката за БГ филми как го громеше този филм от същите идеологически позиции, как бил едва ли не апология на тероризма… Но докато за клуба „Един завет“ е до голяма степен разбираемо да са фрустрирани от тематиката на филма и емоционално да не са забелязали че с качествата си този филм съвсем не е една плоска пропаганда, а дори е направил нещо положително за образа на ген. Луков във времена когато той, генералът, е бил просто враг и фашист на n-та степен за официалната пропаганда, то за един уж филмов критик показва само нищета на духа!

  10. много се радвам ,че все още има българи които не се боят да кажат истината.браво на вас.българския дух не е загубен щом има такива като вас.чудсна статия.надявам се да има още такива статии за други наши герои за които в днешно време не се пише и поколенията ги забравят и свикват да живеят с фалша и измамата на днешния ден и да забиват нож в гърба на колегата си който се труди…

  11. Aurora Di Cugno Says:

    Като малка ме стряскаше много този филм, излъчван по БТ малко след Сънчо. Няма лесно да се избавим от хора със съветски имена, точно заради това емигрирах навремето.
    Не се и съмнявам, че сцената с убийството на ген. Луков е автентична. Да не би другарите да са искали да ни напомнят на какво са способни, че могат да застрелят когото решат,без окото им да мигне? Така или иначе „ червените “ недай си боже „ангели“загубиха, не успяха да заличат нито историята, нито българщината и се знае колко струват.
    Винаги ще има някой, които да подава снарядите като овчарите при Кюстендил. Това е българският дух.

  12. Юрий Иванов Says:

    Вечна Памет на Героите! Бог да ги прости! А колко Герои са останали неизвестни… Подвиг затова е подвиг, что-то Герой постъпва геройски без да очаква награди, что-то така му нарежда Чест – Офицерската чест! Вечна Слава на Героите!

  13. Думи на ген. Луков: „Ако правителството реши да изпрати войски на Източния фронт и ми възложи да ги поведа, аз не ще откажа.“ Генерал Луков е бил фаворит да оглави правителството след готвен от немците военен преврат. Той е бил решителен човек и е бил готов не само да изпрати български войски на Източния фронт, но и лично да ги поведе, защото е бил идол за цялата армия и е бил единственият човек, който наистина е бил в състояние да накара българите да се бият срещу руснаците. Убийството му от „Черните ангели“ е предотвратило истинска касапница за българските войници и огромен позор в исторически план.

  14. Легионер Says:

    … унгарците са воювали срещу съветските войски, румънските военни пилоти са били едни от най-добрите през II СВ и са свалили доста самолети с петолъчки по крилете, финландците дават хиляди жертви, за поляците да не говорим – дали тези нации смятат това за „касапница или огромен позор в исторически план “ ??? Или се гордеят с тази част от националната си история ? За нас, българитя, позор ли са подвизите на генерал Колев в Добруджа, Тутраканската епопея или пратените на дъното на Черно море съветски подводници ?

    Изброените по-горе нации и в момента са занчително по-добре от нас и в следствие на това, че не допуснаха руснаците да им се месят в политиката и икономиката.

  15. […] дух; дава връзки и към добронамерени източници, напр. този и този. Но като цяло показва монопола на левичарите […]

  16. Димитър Добрев Says:

    Във връзка с нашия т. нар. неутралитет: Помислете си само – дали България щеше да бъде най-верният сателит на СССР ако 100 000 български майки, съпруги и сестри бяха вързали черни забрадки? Напълно нормално е един лоялен съюзник да подкрепи партньора в тежки за него моменти на война (особено като се има предвид, че благодарение на Райха ние получихме най-сетне дългоочакваното обединение на всички изконно български територии). Имах познати (вече починали) от стохилядния български корпус, който е бил готов без всякакви уговорки да се сражава на Източния фронт. А какво направихме ние – освен че не бяхме лоялни съюзници във войната, но в края й станахме и предатели – обърнахме оръжието си срещу бившия си съюзник. От това не спечелихме нищо – по време на мирните преговори бяхме третирани като съюзници на Оста, но затрихме живота на 60 000 българи за една causa perduta. Унгарците се сражаваха упорито до падането на Будапеща, войници от цяла Европа, включително и руснаци, се включиха във Waffen SS, за са тръгнат на кръстоносен поход срещу най-голямото зло на света – болшевизма, а ние все още сме благодарни на царя, че не пратил войски на фронта, на ОФ, че ни изпратило да се бием срещу немците. Време е за един по-реалистичен прочит на историята, крайно време.

  17. Иван Попов Says:

    Поздрави! Няма да забравим нашите герои!

  18. Ж.Войников Says:

    За съжаление промиването на мозъците и изкривяването на историческата действителност, от 09.09.1944 г. насам, създаде много псевдоистория и псевдогерои – като терористите чийто „подвиг“ възхвалява този тъп филм, май с участието на мекерето Стефчо Данаилов, доколкото си спомням. А истинските герои се забравят, като мръсната социалистическа върхушка в България, прави всичко възможно, тази забрава да продължи! БКП/БСП трябва да се обяви извън закона и да се забрани!

  19. […] трибунал. За сметка на това, през септември 1918 година, храбрият български офицер буквално задържа град Кюсте…. В продължение на цяла нощ, той воюва почти сам (стреля […]

  20. Янко Божинов Says:

    Чест и слава на Героите отдали живота си за благото на Отечеството ни!
    Позор за предателите , българофобите ,лакеите и чуждопоклонниците!
    Да живее България!

  21. Чест и слава на този български офицер, отдал живота на Отечеството!
    Чест и слава, и поука за идните поколения и Българската армия!

  22. Това което може да се направи е излъчването на документален филм за жертвите на терористите преди филма направен по времето на тоталитаризма.

  23. Народ който не знае историята си и не тачи чинно своите горди герой,е обречен за страдание и забвение! Поклон за предците на стара велика България!!!

  24. Светослав П, Says:

    Дълбок поклон за предците Ни,дали си живота и кръвта за майка България. Да е светло името на генерала,борил се за изконните български идеали!!!

  25. […] Още за ген.Луков тук и тук и тук и тук и тук и тук […]

Вашият коментар