„Един завет“ постави паметна плоча на ген.-майор Ангел Панев

По инициатива на Клуба на потомците на царския офицерски корпус „Един завет” на 5.04.2022 г. бе поставена паметна плоча на генерал-майор Ангел Панев – герой от Сръбско-българската война, командир от пехотата.

Плочата, изработена от черен гранит, е поставена на южната фасада на дома му на ул. Оборище 35 в София. Къщата е построена през 1909 г. и е архитектурен паметник на културата. Проектът е финансиран от г-жа Кристина Захариева, правнучка на генерал Панев.

Генерал-майор Ангел Панев е роден в гр. Свищов през 1859 г. Дипломира се и е произведен с първия випуск офицери от Софийското военно училище, наречен „Генералският випуск“. Тези офицери участват в защитата на Отечеството по време на Сръбско-българската война като капитани. Българската победа в тази кратка война, наричана „капитаните побеждават генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия. Впоследствие те изнасят на плещите си подготовката и участието на българската армия във войните за национално обединение и прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа.

Генерал Ангел Панев е служил на щатна длъжност в Българската армия от 1879 до 1907 г. По време на Сръбско-българската война, 1885 г., взима участие като командир на дружина в 8-ми пехотен приморски полк, в сраженията при Драгоман, Цариброд и Пирот.

През времето на службата си е бил комендант на Пловдивския гарнизон, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк, 15-и пехотен Ломски полк, 4-и пехотен Плевенски полк, 1-и пехотен Софийски полк, 6-и пехотен Търновски полк, 29-и пехотен Ямболски полк и 3-та пехотна Балканска дивизия. През 1907 г. по собствено желание е уволнен в запаса. Умира през 1911 г.

Вашият коментар