Книгата „Военното училище на България“ от полк. Никола Рухчев

Ruh-kniga

 На 28 януари 2013г. в голямата бална зала на Военния клуб при изключително тържествена атмосфера се състоя официалното представяне на книгата на полк. Никола Рухчев „Военното училище на България”.

Ruh6

На тържеството присъстваха над 160 души гости, сред които освен членове на Съюза личаха и редица официални лица. На първият ред на залата стояха зам.министърът на отбраната Августина Цветкова, Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, съветникът на Президента по въпросите на отбраната ген.о.з. Стоименов, началникът на Военната академия комодор Ангелов, членове на ръководствата на другите официални военно-запасни съюзи. Присъстваха и десетки любители на военната история, членове на Военно-историческата комисия, офицери от Българската армия. В преддверието на залата се изви дълга опашка от желаещи да закупят пристигналите в последните минути преди началото на срещата направо от печатницата книги.

В своето изложение, председателят на Съюза кап. Илев каза: “Книгата е един рапорт към поколенията, които трябва да знаят как стъпка по стъпка, знание след знание, достойнство след достойнство, марш след марш, поход след поход, випуск след випуск, са се калявали българските офицери. Всеки, който прочете книгата, ще знае защо нашият народ винаги е обичал и уважавал българския офицер.

Дянко Марков на свой ред каза сподели с характерния си ораторски патос: “Чувствам се щастлив, че доживях до едно събитие, което за мен и за цяла България е празник! Авторът заслужава поклон, защото това не е само исторически очерк, това е едно възкресение на духа на армията на българската държава. Този дух на себеотрицание, жертвоготовност и отговорност съпътства всеки миг от живота на хората, които са завършвали Военното училище.

Съдържанието на книгата беше представено от полк. доц. Станчо Станчев – началник на военноисторическата секция във Военна академия.

Историческият очерк, както полковник Рухчев скромно нарича своето творение е намерил най-подходящия си автор. Самият Рухчев е част от представените в книгата воински традиции които е съумял да пренесе до наши дни през превратностите на времето, понякога – и с цената на компромиси.”

След официалните поздравителни адреси и представянето на книгата от военния историк, думата взе развълнуваният автор.

Аз се потопих в духа на това училище в края на 20-те години на миналия век. Потопих се, защото заживях със спомените на моя баща – също завършил Военното училище с 27-ия випуск през 1907 г. От него чух първите разкази и първите спомени, които той записвше до края на живота си в своя дневник. От тогава, та до ден днешен аз заживях с армията и досега не съм се разделял с нея.” Полк. Рухчев разказа няколко поучителни истории, които подчертаха изключителната роля на традицията и дисциплината във военното образование и изтъкна ролята на Военното училище за високия престиж на българския офицер в обществото, както и за твърдостта, която тази школа вгражда в живота на своите възпитаници, включително ролята и за оцеляването по време на комунистическия режим. Авторът добросъвестно си призна, че в оценката за събитията от историята на Училището преди и след 9 септември, е проявил пристрастност и помоли за разбиране онези, които биха се почувствали засегнати.

Изказването на автора бе аплодорано бурно. Последваха няколко поздравителни слова от представители на военно-патриотичните съюзи.

В края на тържествената част бе прочетена заповед на Министъра на отбраната Аню Ангелов, за награждаване на полк. Рухчев с почетния плакет на Министерството. Първото отличие на МО за 2013г. бе връчено на наградения от зам. министър Цветкова. В заповедта за награждаване се изреждат по-важните факти от военната биография на полк. Рухчев и големите му обществени заслуги като дългогодишен председател на Съюза.

След тържеството полк. Рухчев повече от час дава автографи, за които се изви дълга опашка от сцената до входа на залата. Някои приятели и почитатели му подаряваха букети с цветя, други го молеха да се снима с тях за спомен. Настроението, което струеше от всички, показа за пореден път, че Никола Рухчев е внушил искрена любов и уважение у всички хора, с които е общувал и работил през годините. Имаме огромното щастие, този авторитет на нашия почетен председател да се пренесе и върху нашия Съюз!

В галерията са използвани снимки на Клуб „Един завет“,  Министерство на отбраната, вестник Българска армия и Военноисторическа комисия

Вашият коментар