Изказване на Николай Младенов пред Европейския парламент в защита на българските военни гробища в Р.Македония

nmladenovКато член ЕС , България не само трябва да спазва европейските правила, но е в правото си  да изисква от всички държави да се отнасят  към българските граждани, символи и институции с подобаващо уважение, като към част от Европа. След провокацията към паметта на българските военни герой от страна на битолския владика Петър, депутатът в Европейския парламент Николай Младенов (ЕНП) направи изказване от трибуната на ЕП:

* * *

Благодаря Ви, госпожо председател.

Повдигам един въпрос с дълбока болка. През последните две седмици чухме информация от Република Македония, където някои църковни власти заявиха желание да изровят гробовете на загиналите във войните на територията на републиката български воини. Българското обществено мнение, а съм сигурен и европейското обществено мнение, намират подобни изявления за абсолютно неприемливи. Никой няма правото да си играе с паметта на загиналите във войните. Това, което трябва да направим, е да им отдадем чест и почит, и да спазваме основни европейски принципи – почит към загиналите, толерантност, и уважение към историята.
Призовавам Европейския парламент да обърне внимание на правителството в Република Македония, че подобен тип изявления не трябва да остават без отговор от страна на властта. Трябва да чуем ясно и категорично, че никой в Македония няма да изпълни подобен тип заплахи. Това би било нарушение на основни културни и национални правила за всяка една цивилизована държава.

grobove-makedinia

Вашият коментар