„Един от първа дивизия“

… Цялата книга е разбираема от всички поезия на българската храброст, доблест и чест, самопожертвуване за Родината поезия, изпята не от действующ офицер, а от школник. Прочетете я, за да се заразите от тихия възторг на певеца, който действува и на разума, и на сърцето ви, защото в творбата си е вложил не само езика, но душата и сърцето си. „Един от първа дивизия“ е най-живата пропаганда на български патриотизъм, защото не рисува последния в красиви кухи фрази, а ни го дава в живото описание на делата, родени от любовта към родната земя.

Генерал о.з. К. Григоров

 

Свалете ЕДИН ОТ ПЪРВА ДИВИЗИЯ(с новия правопис)

Свалете ЕДИН ОТ ПЪРВА ДИВИЗИЯ(фототипно издание)

Още отзиви за книгата

Книгата прочетох на един дъх, защото всеки епизод, всяка случка, всичко станало, разкрива пред духовния ни взор вярна, дивна картина, защото всяка глава от тая тъй ценна, тъй прекрасна книга сладостно увлича.
…Своите настроения, весели и тъжни преживелици той ни предава тъй сръчно, тъй майсторски, че от оня миг, когато разгърнеш книгата, ти си вече неин пленник.
… „Един от първа дивизия“ е една от книгите, които влизат в българската народна библия.

Любомир Бобевски

… Никой не е писал така хубаво за шопите. Г-н Георгиев е живял рамо до рамо с тях през войната. Другарувал с тях. Влизал в много боеве с тях. Опознал ги, изучил ги от всяка страна. Обикнал ги от сърце. Обича ги и сега, пише за тях с любов. И книгата му се чете с увлечение като роман.

Д. Божков

… Днес, когато си спомняме с благодарност за поети и белетристи, чиито творби отгласят интимно личен копнеж и възторг, радост и мъка по, Добруджа, не би могло да се отмине авторът на „Един от първа дивизия“. Днес, когато радост и вяра заливат страната ни, не можем да не си спомним с топла признателност за върховното усилие и победния марш на нашия войник въ Добруджа през 1916. Споменът за тях ще остане жив и светъл, в прекрасната книга на г. Георгиев.

Ана Георгиева

… Живото и неотразимо художествено слово нз създателя на „Един от първа дивизия“, съчетано с незабравимите събития, е истински паметник на изящната ни словестност, който далече надхвърля с своите размери, устои и ударност много даже значителни литературни творби.
… С вещината на искреността, с честитата дарба да проникне направо в светая светих на читателевото сърце, свойствени на Толстой от първите му младини, през които създава „Севастополски разкази“ или на Ремарк, като автор на „На Западния фронт нищо ново“ — Георги Ст. Георгиев на един дъх е изпял дивна песен на нашето участие в общоевропейската война, като е смогнал да го отпечати за всички идни векове върху гигантско платно.

Крум Димитров

… „Един от първа дивизия“ не е само наслада на читателя, но и диадема на нашата художествена книжнина. По достойнство, тя не отстъпва нито на „Огънят“ на Барбюс, нито на „На Западния фронт нищо ново“ на Ремарк. Тя е и нещо повече. Тя ги превъзхожда не само с своята по-голяма картинност, но и поради по-голямата си топлота, сърдечност, човечност и размисъл.

Ив. М. Илиев

… Тая книга е просто и чисто един буен и като извор клокочест разказ на майстор, който има дарбата да вижда, да схваща и да предава нещата в извънредно жив и увлекателен образ, който грабва и понася читателя…
… Впечатлението от книгата е тъй силно и неотразимо, огромният материал от връзки приятелски и весели преживелици, от непосилни борби и сражения, от нечовешки героични усилия и адски мъки и страдания той е овладял и предалъс език, който с своята картинност и сгъстеност, с своята силна изразност и високи поетични качества се възприема не, а се влива направо в душата на читателя.

Велико Йорданов

В преклонната си възраст, знаменитият Талейран страдал от безсъние и, за да убие времето си, четял древните гръцки философи. Една вечер поискал някоя нова книга, от френски писател и секретарят му донесъл току-що излязлата книга на младия поет Ламартин — Медитациите. Талейран се зачел и призори, завършвайки последната страница, преди да си легне, написал върху съчинението на Ламартин думите: „Тази нощ се роди един велик поет“.
Редко има, действително, книги, които да са тъй увлекателни, че човекъ да не почувствува нито сън, нито умора когато ги чете; такива книги са отражение на душата на авторите им.
…Такава е „Един от първа дивизия“, и аз имам основание да се сърдя на автора, загдето, без да страдам от безсъние, неговата военна одисея ми докара безсънна нощ; не склопих очи, докато не склопих последната страница.

Димитър Йоцов

… Мнозина от нас, които се кичим с името „български белетристи“, бихме му завидели. Един български Ремарк, но нищо не взел от неговата „На Западния фронт нищо ново“. И какъв стил, каква елегантност и богатство от сравнения и образи.
Книга, която не може да се чете разпокъсано, самата тя не позволява това, а те грабва и задържа над себе си часове.
… Откъслеците „Голяма българка“, „Командир“ и „Войници“ са класически разкази.

Хр. Г. Казанджиев

… А когато прочетете цялата книга и се замислите за онези, чиито имена са изброени в тия неуведаеми страници — душата я обземат шеметни благоговения пред подвига на тия смели български бойци и едно удивление пред здравата памет на автора че в тия тревожни преживявания той е запомнил толкова много неща и толкова имена. Това говори за силата на преживяното и за любовта на автора към делото на своя народ, който заслужава само адмирация и честна служба…

Ив. Кирилов

Не познавам втора българска книга с преживелици от войната, която тъй умело да изтъкне покрай чисто военното — човешкото в войната, именно подвига и другарството.

Д-р Адфред Лауфер

… Най-хубавата българска книга върху войната.
… Тая книга, нямащ в нашата литература равен на себе си етюд за войната, същевременно и етюд за психологията на нашия боец, трябва да бъде преведена на чужди езици.

Лука Малеев

… Българския Ремарк.
… Това са спомените от войната на българин, който оставя най-ярка и най-художествена картина от тая война за поколенията.

Нв. М. Минчев

Пропита от истинска художествена правда, книга е вярна картина на войната.
… От сбитите страници на тоя труд лъха струя на оптимизъм, на вяра в бъдещето, на обич към всички ратници в полето на честта. И тоя оптимизъм представя най-светлия лъч на книгата. Но онова, което отделя решително тая книга от излезлите досега върху войната, е несъмнено нейното положително отношение към последната, към дълга, към Родината. Едва ли някой друг е говорил с такъв възторг, с такава сърдечна радост за победите на нашето войнство и за себеотрицанието на нашия войник, подофицер и офицер.
… Написан на изящен стил и лек, образен, образцов език, тоя труд представя един от най-ценните бисери на нашата следвоенна художествена литература.

Ив. Вас. Мисана

… Тази книга ще бъде четена от бъдещите поколения с голям интерес, защото в нея са ясно и естествено, извънредно живо и картинно, с голяма художественост, както събитията, така и преживяванията на българския воин през световната война.

А. Мусевич-Бориков

… Г-н Георгиев, който съумя да прозре, да обобщи и да оживи подвига на българския воин, прояви такова богатство, яркост, конкретност и внушителна синтетичност на описаните неща, че с право му определям изключително положение в низа на съвременните български писатели…
…Този труд трябва да стане настолна книга не само на всеки българин, но и на всеки чужденец, който иска да има представа за върховните усилия на българския, народ, за неговите национални въжделения, за неговия крилат дух, за неговите подвизи, които удивиха света…
… Книгата на г. Георгиев е бисер за българската литература, тържество за българското творчество. Тя заслужава да бъде преведена на много европейски езици.

Жорж Нурижан

… Най-прославената българска книга.

Петко Росен

… Тази книга е отначало до край препълнена с великолепни описания на събития от войната и чудно сполучливи, а често и високи художествени характеристики на лица, военни части и положения.

Кр. Станчев

… Тая книга ще стопли много български сърца.

Димитър Талев

… Книгата е превъзходна сбирка от дивно хубави разкази, в които са нарисувани, правдиво и художествено, картините за преживени бойни дела и характеристики на самоотвержени герои. Написани с психологично и родолюбиво проникновение, всичките разкази са действителност: тяхната съвокупност изразява истинския лик на войната.

Генерал о.з. Хр. Г. Хесапчиев

… Прочетох книгата с трепет.
…Аз сам съм участник и в двете войни и съм преживял твърде много и, при все това, четох с наслада тия спомени, които са написани не само вещо и художествено,но и с искреност и сърдечност, които им придават дълготраен характер и издигат значението на книгата.

Григор Чешмеджиев

Вашият коментар