Библиография

Георги Ст. Георгиев е автор на следните творби:

„Един от първа дивизия“

„В защита на българския език“
(статия в сп. „Септември“, кн. 12 от 1960 г.)

„Славните бойни водачи на шопите“

„Срещите ми с бележити френски писатели“

„Госпожа Лафарж“

„Ирен“

„Избрани съдебни речи“

*

„Славните бойни водачи на шопите“

„Славните бойни водачи на шопите“ е еднакво и военна история на първа дивизия, и биография, и бойна атестация големите водачи. Написана увлекателно, цветисто, убедително, тази книга заедно със своите книжовни достойнства, е и светъл, възторжен спомен за едно славно героично време.

Димитър Бабев

…Авторът излага с присъщия нему замах и умение достойния боен път на славните командири и водачи на шопите.
…Написана на лек, увлекателен език, книгата се чете с голям интерес. Веднъж започната, читателят я изчита на един дъх.

Генерал Люб. Босилков

… Кое е „славното“ в водачеството на разглежданите имена е много картинно изобразено с известния сърдечен, увличащ и игрив език на автора чрез описание иа безброй действителни думи и действия на пълководците.
…Книгата трябва да се прочете, да се преживее духа на българската войска и на българските, началници.
Тя струва колкото томове поучения, наука и наставления. При прочитането й всяко българско сърце ще изпита наслада, успокоение и гордост, че и у нас има такива началници.

Генерал о.з. К. Григоров

В пълната смисъл на думата народни, тези петима ратници с слово и меч ще живеят лъчезарни в верните образи, начертани вдъхновено в пламенните редове на г. Георгиев, който се отнася с неподправено благоговение към техните светли имена.

Крум Димитров

Книгата заслужава вниманието не само на бойците, от софийската дивизия, но и на всеки, който в днес преживяваните моменти търси опора за вярата в щастливото бъдеще на нашата родина в силни характери и в несломимата воля на достойни водачи.

Цв. Стоянов

*

„Срещите ми с бележити френски писатели“

Трудът ви е забележително сериозен и проникновен.

Пол Валери

Г-н Георгиев е имал щастливата идея да потърси познанството и признанието на някои от видните европейски писатели… Този род литературни интервюта привлича днес силно читателите, любопитни да узнаят нещо повече за човека у писателя, за неговия начин да живее и да мисли, за неговите планове и идеи, за неговото интимно аз и за обстановката на творчеството му. Ето защо, г. Георгиев, който е успял да спечели достъп до писателите и доверието или дружбата на някои от тях, е сторил добре, като се е решил да сподели впечатленията си с българския читател. Неговите съобщения за водени разговори и за видено и чуто ще заинтересуват с право мнозина. Това е първа по рода си книга у нас. Авторът е съумял да се справи отлично с задачата си и да ни представи живо личности и атмосфера около тях.

Проф. М. Арнаудов

… Книгата на г. Георгиев е истински и извънредно ценен принос за нашата книжнина.
Този вид репортажи не са от най-леките, защото предполагат съответна подготовка и култура. Проследете „Срещите“ на г. Георгиев. Ще видите, че за всеки писател той се е подготвял предварително: изучил е най-същественото от живота и творчеството му, проблемите, които занимават в най-ново време мисълта му, и само подир подобна подготовка е пристъпял към интервюто.
… Г-н Георгиев се е постарал даже да бъде личен и в стила си. Книгата му е от най-интересните, най-богатите с данни книги върху най-новото в френската литература.

Йор. Бадев

Г-н Георгиев е автор на прелестните анкети-интервюта, срещите и разговорите му с най-бележитите
съвременни френски писатели, където проявява тънък вкус, остроумие, психологизъм и прекрасни стилови качества, които му бележат почетно място в нашата литература.

Проф. Ем. п. Димитров

*

„Госпожа Лафарж“

Книгата е трогателна повест на един живот, даруван с страдание, нравствен героизъм и легенда.
… Авторът нищо не измисля: взема живота на г-жа Лафарж и, без да насилва действителността, построява с чувството на поет една наистина хубава повест, която се чете с вълнение и която ни възправя пред питания и буди размисъл.
… Книгата е още и една прекрасна пледоария в защита на честта и невинността на една несправедливо осъдена на вечен затвор. След нейното прочитане ние отнасяме увереността в пълната невинност на г-жа Лафарж.
Г-н Георгиев е съумял в една умела постройка да ни представи тоя скръбен до болка случай на човешката неволя, да го обагри с лиризъм, който ни подкупва и да ни спечели като приятели на тази, чиято история разказва.

Проф. д-р Ас. Златаров

… Рядко друга книга, третираща сюжет из съдебните процеси е била четена с такова увлечение.
… „Госпожа Лафарж“ по своята увлeкателност съперничи и на най-интересния роман.

Г. Караиванов

… Книгата добива вид понякога или на съдебна реч или пък на вдъхновено стихотворение в проза.

Павел Спасов

… Г-н Георгиев е писател с многостранни интереси и творчески възможности. Той ни развива в изящен стил (от който проличава голяма западна школа и изтънчена култура на писател) един загадъчен сюжет. От него той е създал една пламенна апология, една сантиментална поема, изпълнена с страст, лиризъм и съзерцание.
Не да се разказва съдържанието, а да се прочете тая книга, да се вкуси от насладата, която иде от артистичното изпълнение и композиционна похватност на автора, от лиризъма, от мъдрите сентенции за живота, и тогава читателят ще присъедини и своята любов при пламенното съчувствие на автора към героинята на неговата книга.

Проф. Ем. п. Димитров

*

„Ирен“

… „Ирен“ е завита в лекото и прозирно було на сладостна тъга, наситена е с лиризъма и романтиката на културния пилигрим. Не голяма по размери, книгата е спастрила изобилно много спомени: в нея са засегнати най-чувствителните струни на душата, жадуваща за даровете на музиката, на всестранното знание и на възвишената любов.
… Нейните трепети и тръпки внушават на автора да отрони такива ценни откровения, които лъхат чар и събуждат настроения, струещи от чиста споделена любов. А те ни отвеждат направо в царството на истинската поезия.

Крум Димитров

… Това е повестта на една изключителна любов, разказана с голяма искреност и проникновение. Авторът ни пренася в рамката на вечния Париж, всред светлините на който изгрява зората на едно чисто чувство между двама избранници на съдбата.
… Познавач и ценител на Париж, г. Георгиев води разказа си с голямо майсторство. Читателят следи с трепет перипетиите на героите с предчувствието за неизбежната трагична развръзка.

Юлия Казаска

… „Ирен“ е рядко художествено произведение, което съперничи с най-добрите в нашата литература. Език цветист, стил изящен, интониране, граничащо с музика, правят разказа истинска поема.

Ив. Вас. Мисана

Една книга, която грабва читателя още от първите редове. Една талантливо написана повест, в която сигурна ръка отсича от канарата на живота дивна отломка, за да бъде изваен светъл трон на любовта, в която изгаря Ирен – героинята на книгата.
… Цялата повест е написана на извънредно цветист, поетичен език. Авторът й умее да предаде всяка своя мисъл в поетична форма, мощна и завладяваща, която го прави самобитен творец.

Жорж Нурижан

Реклама

Един коментар за “Библиография”

  1. Всичко,което публикувате е чудесно,продължавайте,успех.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: