Японски благородник се сражава при Плевен

Първият японец, стъпил на българска земя е барон Сейго Ямадзава (1877 г.)

Сейго Ямадзава е роден през 1846г. в префектура Кагошима. На 18-годишна възраст отива в Киото и участва в битката срещу войската на феодалния владетел Чошу (префектура Ямагучи) За храброст и заслуги в битката е приет в императорската армия. Участва непрекъснато в бойни действия. След поредица успехи на военното поприще, през 1871 г. е удостоен с чин майор и заминава да учи военни науки в САЩ, а през 1874 г. продължава обучението си във Франция.
През 1877 г. е изпратен като наблюдател на Японската императорска армия в Руската императорска армия в бойните действия на Руско-турската война. По свое желание поема командването на взвод и участва в превземането на Плевен. Награден е с руски и румънски бойни ордени. С указ N 147/05.09.1877г. руският император Александър II го удостоява с орден „Св. Владимир” IV ст.
През 1880 г. се завръща в Япония и е произведен в чин полковник, Дълго време служи в Китай. Достига до генерал-лейтенант. Удостоен е от императора с баронска титла. Генерал Барон Ямадзава, герой при Плевен умира на 30 март 1897 г.
Потомците на барон Сейго Ямадзава продължават самурайската традиция – създават своя школа по изкуството на меча. Днес глава на школата е пра-правнука на първия японец, стъпил в България.

Бароните Ямадзава в регистъра на благородниците:
14.4.1895 Yamazawa Seigo
19.4.1897 Yamazawa Ikutaro (2)
30.10.1911  Yamazawa Seiichi (3)

Информация от „Енциклопедия на японските благородници” Джурен Цуцуи (1911) и Посолството на Япония. Снимка

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

Нашият приятел Пейо Колев се въодушеви от снимката, свърза се с притежателите на архива – английски колекционери и я откупи в голям формат.

Днес снимката вече може да се види в Изгубената България  На високата резолюция съвсем ясно се виждат ордените:

Най-близо до средната линия е офицерската звезда на Ордена на Изгряващото слънце (вторият по ранг японски орден след династичния орден на Хризантемата), до нея е кавалерският кръст на ордена „Св. Владимир“, до него е Георгиевско-Андреевската лента с медала за участие в Руско-турската война 1877-1878, а накрая е румънският медал от войната, т.нар. „Дунавски кръст“

На 17 март 2011г. Пейо представи снимката в „Денят започва с култура“ по БНТ, като бе така любезен да спомене с добро и „Един завет“, за което му благодарим от сърце! Участието  можете да видите ТУК>>

За военно-запасната асоциация на японската императорска армия ТУК>>

4 коментара to “Японски благородник се сражава при Плевен”

  1. Вечна му памет! Аригато годзаимашита!

  2. Поклон пред този храбър японски самурай и благородник,който се е бил за България!

    Мисля,че трябва да се направи някаква паметна плоча,паметник или поне име на улица в чест на Сейго Ямадзава.
    В Плевен ,плевенчани трябва да издигнат паметник или плоча в негово име.

  3. П.Великова Says:

    Невероятна история! Бързам да я споделя с близсите си! Най-малкото, което можем да направим е да знаем за този интересен човек и неговата история!

Вашият коментар