Офицерската фамилия Банковски

LBankovski-webНа 16.02.2009г. клуб старши випуски отбелязаха 3 години от кончината на кап. о.з. Любомир Минчев Банковски (1917-2006), завършил с 58-ми випуск ВНВУ, кавалер на ордена „За храброст“, пръв председател на възстановения Съюз на възпитаниците на ВНВУ.

На панахидата в столичния храм „Св. Георги Победоносец“ присъстваха над 60 души – колеги, приятели, роднини и последователи.

 

Kап. Любомир Банковски участва във Втората световна война, където се отличва и получава орден „За Храброст“. Уволнен от армията през 1946г. и хвърлен в плевенския затвор, а след това и в концлагера Белене, откъдето е освободен през 1953. Принуден е да работи като каруцар, за да издържа съпругата и двамата си сина.

bankovski3g-1
През 1992г. Банковски е сред възстановителите на Съюза на възпитаниците на ВНВУ и негов пръв председател (два мандата и след влизането на Дянко Марков в парламента – трети мандат). До края на живота си Банковски беше почитен председател на Съюза. Член на редакционната колегия на списание „Един завет“.

MBankovski-webIvBankovski-webЛюбомир Банковски е син на ген. Минчо Банковски (1876-1950), (лявата снимка)завършил в 17-ти випуск на ВНВУ, военен герой, двоен кавалер на ордена „За храброст“, командвал войсковите части при т.нар. „Петрички инцидент“ на гръцката граница през 1925г.

Братът на кап. Любомир Банковски е майор о.з. д-р Иван Банковски (1911-1988), офицер (на дясната снимка), завършил в 52-ри випуск на ВНВУ, кавалер на ордена „За храброст“. След 09.09.1944г. емигрира във Франкфурт. Основава „Съюз на бившето българско войнство в изгнание“ и издава списание „Български войн“. През целия си живот води борба срещу комунистическия режим. Забележителен поет.

MBankovski-family

ген. Банковски със съпругата си и двамата им синове – Иван (вляво) и Любомир

GenGYordanov-webYYordanov-webСъпругата на Л. Банковски – Теменуга е дъщеря на ген. Георги Йорданов – кавалер на орден „За храброст“, военен комендант на София, командир на 10-та Родопска дивизия.  Братът на Теменуга Банковска е поручик Йордан Йорданов – военен летец, съученик на Любомир от ВНВУ, завършил с 59-ти випуск.

Bankovski-kniga-webЛюбомир Банковски бе сред най-светлите и ярки личности на българската демократична общност, мъдър, авторитетен, добронамерен, пълен с енергия, с безупречен морал. Той е автор на книгата „Моят живот. Трагедията на едно поколение“ – завладяващ разказ за живота на последното поколение български патриоти, преминали през ужасите на комунизма и пренесли до наши дни завета на дедите…

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

DSCI3559-1

 Паметна плоча пред дома на Л. Банковски

2 коментара to “Офицерската фамилия Банковски”

  1. Юрий Иванов Says:

    Интересува мене биография на д-р Иван Банковски който написа „Нещо за пра-българите и по-специално за тези, заселили се в Италия през VI и VII векове.“ Аз съм бесарабски българин и случайно попадна на тази публикация, интересна е. Искам да я ползвам за информация на българи живущи по села и градове в РМолдова, затова искам да знам поне малко за автора.
    Търсенето по авторство доведе на тази интернет-страница, предполагам че д-р Иван Банковски същият на снимка с баща си и с брата си. Само че нито дума за неговата боиграфия. С уважение, инж. Юрий Иванов Петров.

  2. Georgi Bankovski Says:

    Господин Петров, едва днес прочетох, че се интересувате от биографията на д-р Иван Банковски. Името ми е Георги Банковски и съм племенник на д-р Иван Банковски.

    Моят чичо бяга след 09.09.1944 г. в Италия, където живее известно време. От Италия заминава за Франция, където завършва стоматология. Заедно с неговата съпруга, Катарина Банковски (хърватка от немски произход), се заселва във Франкфурт на Майн, където отваря зъболекарски кабинет, в който практикува до средата на 80-те години.

    За описание на неговата политическа дейност ще цитирам, казаното по-горе в експозето за него: „Основава “Съюз на бившето българско войнство в изгнание” и издава списание “Български войн”. През целия си живот води борба срещу комунистическия режим.“
    А от мен ще добавя, че в сърцето и душата си той остана завинаги свързан с България, пишейки за историят а й и работейки за бъдещето й, свободно от комунизма.
    Ирония на съдбата беше, че той почина само няколко месеца преди това.

    Надявам се тази кратка информация да Ви е помогнала.

    Поздрави!
    Георги Банковски

Вашият коментар