Порталът на ВНВУ, Aлеята на победите и оградата с пушките

Порталът на Военното училище се намира на ул. Оборище след моста на Перловската река.  На входа има караулно помещение, в което дълги години се помещава фелдфебелът – портиер Бай Лукан – „Цербера“  – носител на кръст за храброст, строг и вискателен, той е част от колорита на училището. На арката на портала има два легендарни надписа: от външната страна пише „Военно на Негово Величество училище“. Надписът отвътре гласи „Пази традициите на този дом, отивайки в родната войска, отнеси ги с жар и с гордост“  Този надпис четат юнкерите всеки път когато излизат в отпуск. Този надпис прочитат новопроизведените офицери когато напускат училището. Това е заветът на ВНВУ.

От портала и караулното до главната сграда води т.нар. „Алея на победите“. На колоните от двете и страни са изписани имената на местата, на които българската войска е имала паметни победи. След 9 септември 1944 надписите са заличени от комунистите.

Оградата на училището е уникална – направена е от няколко десетки хиляди цеви на пушки, с които българските войни защитават Съединението на България в  Сръбско-българската от 1885г.  Минавайки покрай оградата кадетите гадаят коя точно пушка е била на дядо или баща… отново великата приемственост и традиция на българското войнство

vnvu-4

Мостът на Перловската река, караулното и алеята на победите (източник: Стара София)

vnvu-karaulka-web

Караулното

vnvu-portal-web

Порталът с алеята на победите, погледнати от входа

vnvu-portal-3

Порталът на излизане и Заветът…

vnvu-ograda1

Оградата с пушките

vnvu-ograda-2

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: