Паметникът на бомбиера, учебният плац и манежът

Паметникът на бомбиера представлява фигура на войник, който замахва за да хвърли ръчна граната.  Зад него са разположени двата манежа – открит и закрит. На тях целогодишно бъдещите офицери се обучават в езда. Обучението е особено интензивно за кавалеристите и артилеристите. Провежда се по тройки – един юнкер се казва върху коня с вързани отзад ръце (за да се научи да се държи на колената и вътрепната част на бедрата), вторият държи кордата, а третият определя хода на коня с камшика. Тримата се редуват с кратки почивки (заради коня;) При кавалерийските офицери ездата се упражнява до постигане на виртуозно владеене на коня.

Пред манежите се намира огромен учебен плац, където кадетите и юнкерите упражняват строева подготовка и тренират за паради.

vnvu-bombiera

 

vnvu-bombiera-web1

Клетва на кадетите от 64-ти випуск. Зад тях се вижда паметника на бомбиера и щаба, а най-вляво – колоната на българския офицер

vnvu-manej-web

Учебният плац, паметника на бомбиера и сградата на покрития манеж. В дясно от нея се намира откритият манеж.

vnvu-fehtovka4

Балканско състезание по фехтовка в сградата на Манежа (източник: „Непознатата София 1878-1944“ И. Бърнев, Л.Юруков. И.к. Изток-Запад 2005г.)

vnvu-kletva1

 

vnvu-maneji

Манежите: покритият, а до него – откритият

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: