MedZaZasl

 Медал „За заслуга“

Учреден от Княз Александър I Батенберг на 25 декември 1881 година. По статут е причислен към ордена „Св. Александър“. Има три степени: златен сребърен и бронзов. Диаметърът на медала е 27-28 mm Медалът е раздаван на пурпурно червената лента на ордена Свети Александър. На 23 юли 1913г. Орденския съвет решава по време на война да дава на военна лента. Цар Фердинанд прибавя корона.
Батенберг раздава две емисии – на първата е по-млад и без брада. От този медал са раздавани само сребърен и бронзов. На втората емисия на медала той е по възрастен и с брада. Княз Фердинанд издава две княжески емисии – на първата е по-млад, без брада, а на втората е по-възрастен и с брада. При този медал за първи път се появяват медали с корона тя е със спуснати кисти надолу. От тази емисия Фердинанд отсича за първи път и златен медал. Той е изработен от злато, а на върха на лентата закопчалките завършват с брилянти. С този модел са награждавани само лица имащи вече първа степен на някой от българските ордени и с големи заслуги към двореца. Съществува и една интересна разновидност- междинна емисия-хибрид на княжески медал с царска корона, вероятно е раздаван в периода 1908-1910г.

Фердинанд – трета емисия-царска. Този медал започва да се раздава след 22.09.1908 година на него Фердинанд вече е представен като по-възрастен и има титлата Цар на Българите Медалът е два модела с/без царска корона. Медалът има и миниатюри които са изключително редки.

Борисова емисия .Раздавани са златни,сребърни и бронзови медали с корона и без . Има две основни емисии Първата е стандартна с образа на Борис ІІІ на лицевата страна и надпис “ За Заслуга “ на гърба на медала. Втората емисия на БорисІІІ е по интересна – при нейното производство в Германия, в надписа е допусната правописна грешка / Борис ІІІ цар на БЪЛГРИТЪ / изпуснато е едно „А“ но въпреки грешката медала е раздаван. От грешната емисия има сребърен и бронзов вариант, а медала от втората сгрешена емисия се отличава от първата с почти двойно по голямата си дебелина
Регентска емисия -започва да се раздава след август 1943 година след смърта на Борис ІІІ и учередяването на Регентски съвет който извършва награждаванията от името на малолетния тогава Симеон ІІ. Медала е променен на лицевата страна на мястото на образа на монарха от предишните емисий се появява лъв, под него надпис България.

bulgaria_merit_medal_king_ferdinand.jpg

Бронзов (фердинандова емисия)

 

medzaslsrebb.jpg

Сребърен с корона (борисова емисия)

 

 medzasbrob.jpgmedzaslbroba.jpg

Бронзов (лице и реверс – борисова емисия)

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: