Прощаването на славянката

На 4 октомври 1912 г. Османската империя обявява война на България и Сърбия. Първата Балканска война предизвиква бурен отклик в цяла Русия – всички вестници са пълни със сводки за хода на бойните действия, призиви и възвания към руската общественост. Много руски войници, офицери и милосърдни сестри от Москва, Санкт-Петербург, Тамбов и други градове се отправят по Варшавската железопътна линия на помощ на славяните от Балканския полуостров. Тогава 28-годишният Василий Агапкин служи като тръбач в 7-и Тамбовски кавалерийски полк. Обхванат от общата еуфория, той композира незабравимата песен, която посвещава на славянските жени, които изпращат своите мъже, братя и синове на фронта.

За първи път маршът е изпълнен Тамбов през 1912 г.
„Прощаването на славянката“ е неофициален химн и боен марш на Бялата гвардия по времето на Гражданската война в Русия през 1918-1922 г.
Въпреки първоначалната забрана на марша заради връзката му с Бялото движение, по-късно е включен, с изцяло променен текст, в репертоара на Червената армия и е записан през 1940 г. в изпълнение на военен оркестър.

Ето я мелодията с кадри от мобилизацията на Бялата армия за борба срешу комунистите в гражданската война в Русия (1917-1921)

Източник: Уикипедия /tonislavov/ ; youtube /praktikart/

Един коментар за “Прощаването на славянката”

 1. Plamen Tihomirov Petrov Says:

  Това са изключително полезни неща включая и запазените черно-бели ленти, където е истината, документираната Ни история в която преко участие са взели и моите прадеди от 35 пехотен врачански иполк.
  Подобаващо е в този на Н.В цар Симеон 2-ри да дава тази поредица от събития.
  Самият аз съм лекар, заради и в памет на прадядо си завърших и Военната Академия.
  Благодаря Ви Ваше Величество за историята.
  С уважение към Вас П.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: