Принц Франц-Йосиф фон Батенберг

323px-franzjosephbattenbergПринц Франц-Йосиф фон Батенберг
Брат на княз Алекандър I, член на свитата му
*1861 Падуа + 1924 Теритет (Швейцария)
batenbergfamgerb1

Най-малкият син на принц Александът Хесенски и Графиня Юлия фон Хауке – принцеса Батенберг. (Подробности за родаствените връзки – вж. Брат му принц Лудвиг фон Батенберг). 
Принц Франц Йосиф пристига в България като млад офицер, част от свитата на брат си княз Александър Батенберг. По време на Сръбско-българската война се бие на фронта в състава на 1 – ви конен полк при Три Уши. По време на преврата на русофилите е арестуван заедно с княза и експулсиран. В следващите месеци името му е след спраганите за приемници на българския трон. През 1891г. защитава докторат – дисертацията му е върху икономиката на България по време на управлението на брат му. От малък се увлича по науките и е страстен библиофил – за разлика от братята си, които се увличат по армията, Франц-Йосиф показва повече ентусиазъм към академичната кариера. През 1897г. в Цетине се омъжва  за Ана, принцеса Петрович-Ниегош, дъщеря на Черногорския крал Никола. Женитбата е уредена от Кралица Виктория, за която и двамата са слабост. Нямат потомство. Същата година получава Големия рицарски кръст на Викторианския кралски орден, както и командорски рицарски кръст на Ордена на Банята. До първата световна война живеят в имението Принц-Емил-Гартен до Дармщат. След избухване на войната се местят в Швейцария. Франц-Йосиф е близък приятел с италианския крал Виктор – Емануил Савойски, на когото често гостува.
Ана умира в Монтрьо през 1971г. на 96 години. Дълги години е най-възрастната европейска принцеса. Ана и Франц-Йосиф са погребани в Schaffhausen, швейцария, в гробището „Waldfriedhof“
anafranzjosvictoria

(от ляво: Принцеса Мей  – бъдеща кралица Мери/съпруга на крал Джордж V; принцеса Ана, кралица Виктория, принц Франц-Йосиф „Францйос“ Батенберг)
.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: