Предишна публикация

.

.

СЪЮЗЪТ НА РУСКИТЕ БЕЛОГВАРДЕЙЦИ И ТЕХНИТЕ ПОТОМЦИ В БЪЛГАРИЯ е организация, основана през 1992г. от последните живи офицери от Врангеловата армия в България и потомци на белоемигранти. Организацията е приемник на голям брой руски емигрантски организации в България, забранени след 1944г.

Организацията напълно споделя безкомпромисния антикомунизъм на Съюза на възпитаниците на ВНВУ и както нас се бори срещу фалшификацията на историята и лъжите, насаждани от бившите комунисти и тяхния репресивен апарат.

Белогвардейците издават списание „Белая волна“

Председател на Съюза на руските белогвардейци и техните потомци в България е инж. д-р Леонид Ходкевич – син на полк. Евгений Ходкевич – кавалер на три георгиевски кръста.

Организацията е в близко сътрудничество с Руския общо-войскови съюз (РОВС) – най-могъщата руска белоемигрантка организация, основана от ген. барон Врангел през 1924г. РОВС е наследник на Бялата армия.

Към съюзната интернет страница БЯЛА ГВАРДИЯ >>

Други белогвардейски сайтове и статии:

Доброволческата армия и нейната война срещу комунистите

Войната на Белите срещу Червените в Русия (1917-1921)

Русская военная емиграция (1920-1940)

Руския имперски офицерски корпус (сайт С. Волков)

РОВС – 1 отдел (Русия)

Дроздовцы

Руският корпус на Балканите (1941-1945)

Малко хора знаят, че през 1941г. в Югославия се формира Руски корпус от белогвардейски емигранти от Сърбия, Румъния, България и др., който се сражава с комунистическите партизани на Тито. Корпусът наброява 17 хил.  души.  Основава се в отговор на масови убийства на белоемигранти от комунистическите части. 3-ти полк на РК е сформиран от ок. 3 000 белогвардейци от България, членове на Руския общо-войскови съюз. Този „български“ полк изпълнява охранителни задачи в района на 1 Български корпус. Срещат се твърдения, че 3 полк на РК е бил оперативно подчинен на 1 Български корпус, но за това все още не разполагаме с доказателства.

29 коментара за “Предишна публикация”

 1. Руското гробище в София е в много лошо състояние,Вероятно този съюз може да направи нещо.Много от паметниците са изчезнали или разрушени.

 2. Дядо ми беше белогвардеец. Спомените ми за него са прекрасни. Той беше много умен и начетен човек. Помагаше ни в подготовката на уроците и най-вече по математика. В Русия е бил учител по математика. Тук работеше като строител -мазач. Спомням си когато беше тъжен , запяваха с майка ми песента -Берьозъй. Почина на 66 години, така и не успя да се върне в родината.

 3. Може би можете да ми помогните да открия данни за моя дядо Иван Петрович Новодранов.Бил е царски офицер. Пристига в България от Турция 1920-21 г с армията на Барон Врангел, но нямаме данни от какъв род войски.Чували сме, че е бил полковник.Хората, които си спомнят за него казват, че е с украински произход.Установява се да живее в гр.Габрово, това е град между градовете Велико Търново и Севлиево. В Габрово създава семейство, жени се за украинка, пристигнала с бялата армия.Готвят се да емигрират във Франция, но нещо се случва и остават окончателно в България. Умира 1958 година.Чували сме, че във Украйна е оставил семейство, изглежда деца и жена, но не сме сигурни. В периода 1930-32 г. неговите близки са го помолили да спре кореспонденцията с тях, защото са преследвани от властта.
  Всичко, което Ви пиша е по спомени на съседи и далечни роднини. Изчел съм много литература, списъци, но никъде досега не съм срещнал нещо за него. Помогнете ми да стигна до някаква информация . Прилагам снимки, които са останали в къщи, но сред тях няма такава с пагон и нашивки, за да стане ясно за звание, род войска и т.н..Може би са правени в друго време.
  Може би можете да ми помогните да открия данни за моя дядо Иван Петрович Новодранов.Бил е царски офицер. Пристига в България от Турция 1920-21 г с армията на Барон Врангел, но нямаме данни от какъв род войски.Чували сме, че е бил полковник.Хората, които си спомнят за него казват, че е с украински произход.Установява се да живее в гр.Габрово, това е град между градовете Велико Търново и Севлиево. В Габрово създава семейство, жени се за украинка, пристигнала с бялата армия.Готвят се да емигрират във Франция, но нещо се случва и остават окончателно в България. Умира 1958 година.Чували сме, че във Украйна е оставил семейство, изглежда деца и жена, но не сме сигурни. В периода 1930-32 г. неговите близки са го помолили да спре кореспонденцията с тях, защото са преследвани от властта.
  Всичко, което Ви пиша е по спомени на съседи и далечни роднини. Изчел съм много литература, списъци, но никъде досега не съм срещнал нещо за него. Помогнете ми да стигна до някаква информация .

  С поздрав: В. Новодранов

 4. В архивите на МВР може да има нещо ама сигурно ще е дълга процедурата , ако научиш нещо кажи , и аз съм заинтересован:)

 5. Супер!

 6. maria aleksieva-dimitrova Says:

  zdraveite, vnu4ka sam na belogvardeeca nikolai aleksiev, mnogo malko znam za nego roden e 25. 08. 1897god v rilsk i po4ina 1971 v grad plovdiv.imam negovi snimki s uniforma,mislq 4e e bil oficer.be6e mi zabraneno da go pitam za minaloto mu, no znaq 4e 1944 g. e zaminal za angliq i tam e jivql 18 god.ako nqkoi moje da mi pomogne da nau4a ne6to pove4e za nego 6te sam blagodarna

 7. Български офицер Says:

  Царство България прие Белите Руснаци като свои и стана втора Родина за ТЯХ !

 8. Митко Белчев Says:

  Търсим сведения за фамилия Хижняк. В българия те отсядат и живеят в Трявна. От кои части на тогавашна русия идват

 9. Ирина Пиженко Says:

  Здравейте! Има ли сред вас хора израсли в дом за деца на белогвардейци в София? Там са били баща ми Димитър Пиженко и леля ми Маруся. Дядо ми се е казвал Герасим. Не успявам да открия роднините си, поне тяхни приятели да опитам …

 10. Фамилия Хижняк има един от участниците в РК в Сърбия /1941-1945/ – Михаил Хижняк.

 11. Веселин Says:

  Здравейте , дядо ми е бил донски казак от белогвардейската армия на Генерал Врангел, казва се Кузман Александров Ериженски. Искам да потърся свой близки и роднини в Русия , моля кажете ми от къде мога да проуча и да намеря контакт с тях . Благодаря

 12. Валентин Says:

  Дали имате информация за: Нетунахин Леонид Вячеславович, 1892 года рождения, Санкт – Петербург , образование СПб университет и константиновское артиллерийское училище
  поручик алексеевского артдивизиона, галлиполиец.

 13. Елизабет Зочинова Says:

  Здравейте.Знаете ли нещо за белогвардейската фамилия Зочинови.

 14. Българин съм на ’66. Живея в америка. Пиша мемоарна литература и искам да спомена нашия съсед белогвардеец – Егор Егорович Егоров от град Царицин, жена му беше Ольга – учителка в руската гимназия, а синът му Алексей ’70, тогава учеше в техникум Киров/ ег.егорович почина на 70 г. някъде около 1960 и имаше ВиК работилница. Моля да получа повече информация

 15. Здравейте,
  Получих следното запитване от Русия-Някой може ли да помогне?

  Здравствуйте! Ищу родственника (двоюродный дед моего мужа), — Павел Петрович Степанов, год рождения не известен (1880 — 1894?), у сестер были данные, что он эмигрировал в Болгарию в гражданскую войну в России. Возможно уехал дальше? Семья родом из Оренбургской губернии. Отец — Петр Хрисанфович Степанов, 1860 года рождения, мелкопоместный дворянин, полковник, мать — Василиса Васильевна, 1856 года рождения. Братья — Борис и Александр, воевали вместе с отцом в армии Колчака. Братья были взяты в плен Красной армией и расстреляны. Сестры — Мария, Анна, Лидия, Ольга — остались с родителями жить в России. Лидия — была домохозяйкой, потом учителем русского языка и литературы с запретом на профессию, когда мужа арестовали и посадили в лагеря. Лидия умерла в 70-ые годы. Сейчас жив младший сын Лидии — Александр Алексеевич, 1926 года рождения. Внуки Лидии: Алексей, Игорь, Дмитрий. Правнуки… Праправнуки… Извините, что долго… Может быть кто-то знал Павла или его потомков? Или куда обратиться с поиском? Большое спасибо! С уважением, Екатерина Александрова (жена Дмитрия).

 16. Веселин Байчев Says:

  Много искам да науча нещо за Николай Аркадиевич Покровский, художник, въдворен ва ТВО Белене, остров Персин 1950 – 53 г. Моля, ако има живи наследници или близки да ми се обадят: Веселин Байчев, 0878846226. Моят баща хе бил заедно с него в концлагера

 17. Трябва да търсим тези хора, който реални потомци на белогвардейци. Без этого никак просто.

 18. Здравейте!Искам да попитам някой дали знае руския генерал Недвигин имал лице брат лекар и повече информацияза ген.Недвигин.Аз мисля, че единия братче дошъл в БТ защото не е бил червен.(доктора),а другия е бил идеалист комунист, който сам напуска червената армия.

 19. Валериан Шарамович Says:

  Поздравление за българските белогвардейци във Втората Световна война-борци против червената чума прогонила ги през 1921г. след битката за Крим от родината им-Царска Русия!
  Шарамович Валериан Емануилов, внук на Шарамович Валериан Валерианович от армията на Барон Врангел!

 20. За тези, които търсят следи от каздашката и руска емиграция, следете виртуалния музей на http://passion-don.org/museum.html Там има азбучен списък на имена, Поглеждайте и в раздела „България“ /отдясно/. Там има, а и ще се публикуват още имена. Чрез администратора на сайта ще се свържете с мен.

 21. Искам да знам повече за дядо ми Алексей Мелников.Изчезнал е през 1944 безследно.

 22. Евелина Гаврилова Says:

  Търся сведение за белогвардейски емигрант Стратонович. Беше квартирант у дома в гр. Оряхово, Врачанско, около 1957-58г. Не знам по-нататъшната му съдба, нито първото му име, защото бях твърде малка тогава, но образът на този странен и самотен руснак се е запечатал в паметта ми. У дома обичаха да говорят руски и понякога той се отбиваше при нас. Ако някой има сведения за емигранти с фамилно име Стратонович, ще съм признателна да се свърже с мен.

 23. Стефка Каменова Says:

  Здравейте, внучка съм на белогвардеец -Михаил Никифорович Столярчук, от години издирвам близки от Украйна.

 24. Емануил Манев, тел: 0888798413. Says:

  Знаете ли нещо за Николай Аркадиевч Покровски, художник, въдворен в лагера Белене.

 25. Розберг Says:

  Здравейте,
  Аз също съм внук на белогвардеец.
  Как мога да се свържа с организацията?
  Поздрави,
  Розберг

 26. Евдокия Константинова Иванова Says:

  Внучка съм на белогвардеец,донски казак,Панталей Николаевич Прилукин.По разкази е от Новочеркаск.Пристига в България 1920-1921 г.Съпругата му се е казвала Евдокия,не знам фамилията й.Търся техни близки или родственици в Русия.

 27. Бащата на майка ми, Георги Петрович Недвигин, роден около Астрахань, живял в с. Варвара, България до 1956-57, погребан в Кучергановка, Русия. Търся информация за него, за семейството, което е имал в Русия, за родителите му и живите потомци след него. Моля свържете се с мен, ако имате информация.

 28. Ренета Бурова Says:

  Търся роднини в Русия с фамилия Превиш-Квинто, от Воронеж

 29. Бойка Андреева Василева Says:

  Здравейте! Внучка съм на белогвардееца Владимир Андреев Иванович Народа роден 1899г.в гр.Харков.Дядо ми е пристигнал в България 1920-1921г.Първоначално е бил във Варна,след това в София и се е установил в гр.Батановци.Там е работил в циментовия завод.Създава семейство и остава да живее там до смъртта си.Починал е 1977г.Моля,който може да ми помогне да открия други близки и роднини в Украйна.Благодаря

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: