Полковник Васил Йонов

 

300px-Bulgaria_war_flag

На 24 май 1886 г. в гр. Ловеч е роден полковник Васил Колев Йонов, командир на 19-ти пехотен Шуменски полк в Разград. Кавалер на ВОХр, Железен кръст за храброст от войните и други ордени и медали.

Участва във войните на царство България за Национално обединение /1912, 1913, 1915 – 1918 Балканска, Междусъюзническа и ПСВ/.

Служил е и в 38-ми пехотен Одрински полк в Кърджъли, 2- ри пехотен Искърски полк в Русе, 3-ти пехотен Бдински полк във Видин, командир на дружината в Ловеч, Началник на Ловешко военно окръжие и председател на организацията на кавалерите на Ордена за храброст в Ловеч.

Като полковник от запаса участва в Двадесет и първия редовен конгрес на Общия съюз на запасното войнство /ОСЗВ/, провел се в гр. Битоля от 23 до 25 май 1942 г. Участва и  в предходните  Деветнадесети и Двадесети редовни конгреси на СЗО, като допринася за обединяването в ОСЗВ.

 Информацията за полк. Йонов е предоставена от неговия внук Васил Василев, председател на Контролния съвет на Съюза на Възпитаниците на Военните на Н.В. Училища, ШЗО и РВГ

Още от Васил Василев:

Разгромът на „Принц Ойген“ – подвигът на Бронираната бригада при Прокупле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: