Генерал – лейтенант Рафаил Жечев (1891-1945)

GenRafailJechev-wmEZ

Ген. Рафаил Жечев е един от българските висши военни, погубени от т.нар. „Народен съд“. Малко се знае за него, дори образът му не е познат, освен от  групови снимки от събития.

Получихме писмо от негови потомци, които ни изпратиха портретна снимка на ген. Жечев. Това е хубав повод да припомним неговата история.

Рафаил Жечев Кънев е роден през 1891г.  в Котел, в семейството на Жечо и Неша Къневи. Има четирима братя и една сестра. Двама от братята му също избират военната кариера. Кръстьо Жечев стига до чин подполковник, а Кирил Жечев е генерал – лейтенант.

Рафаил Жечев завършва ВНВУ, гради военна кариера и достига чин генерал – лейтенат. През 1934г. е командир на Първа пехотна софийска дивизия. През 1935г. е назначен за флигел-адютант на Цар Борис III и началник на военната канцелария на Царя. Член на Висшия вонен съвет на Царството. След смъртта на Цар Борис III е генерал-адютант на малолетния Цар Симеон II.

След 9 септември е арестуван, осъден на смърт и разстрелян от т.нар. „Народен съд“, заедно с другите генерали от българската войска и царските съветници.

Благодарим на госпожа Аглаида Тотева, правнучка на Венда Жечева – сестра на генерала. Нейната дъщеря Мария – баба по майчина линия на г-жа Тотева е съхранила снимката на разстреляния от комунистите генерал.

Вечна да бъде паметта му!

 

2 коментара за “Генерал – лейтенант Рафаил Жечев (1891-1945)”

  1. Светла му памет

  2. Мария Шонева-Николова Says:

    Светла му памет!
    Благодаря Ви за тази публикация!
    Ген. Рафаил Жечев е и мой сродник. Моят пра-пра дядо д-р Дончо Георгиев (Джундраков), родом от гр. Котел е негов вуйчо. За съжаление отдавна сме изгубили връзка с преките му потомци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: