„Един завет“ представи филма „Кадети“

 

kadeti1

На 28 януари в Централния военен клуб организирахме прожекция на документалния филм „Кадети“ – разказ за 62-ри випуск на Военното на Н.В. Училище. Инициатор на събитието бе г-н Антон Праматаров, член на Клуб „Един завет“, който ни предостави запис на филма.

kadeti2

Преди прожекцията председателят на нашия клуб Борис Станимиров изнесе слово, в което разказа за различните периоди в историята на офицерския корпус на Царство България – от неговото създаване при Временното руско управление до последните „царски“ випуски на Военното училище. Именно през последния, четвърти период, когато българската държава започва да отхвърля тежките ограничения по Ньойския договор, а офицерството решително скъсва с политическата партизанщина, във ВНВУ се създава „кадетското“ обучение, при който младежите постъпват на 16-годишна възраст и преминават 3-годишен гимназиален, „кадетски“ курс, преди да продължат като юнкери.

kadeti

62-ри випуск е интересен и уникален с няколко неща:
– Той е сред малкото кадетски випуски на ВНВУ.
– 62-ри е последният випуск, произведен от Цар Борис III.
– Това са последните офицери от Царство България, градили пълноценна военна кариера преди 9 септември 1944 и служили в новите територии през Втората световна война, а след това понесли тежестта на войната като командири. Разправата с тях след 1944 е безкомпромисна. Последните носители на онзи дух, който е неповторим и уникален за стара България и нейния офицерски корпус.
– Във времето на интервютата във филма, живите още кавалери на Военния орден „За храбростъ“ са в своите 70-години – т.е. в активна възраст и бистър ум, което прави разказът им ценен исторически извор.
– От филма се научават много неща за реда и възпитанието във Военното на Н.В. училище, за обществения престиж на офицерството в Царство България и за съдбата на офицерския корпус след 1944г. Включени са и архивни кадри от първите стъпки на нашия Съюз на възпитаниците на ВНВУ.

kadeti3

Събитието бе уважено от председателя на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ кдп Атанас Илев. След края на прожекцията кавалерът на Орден „За храбростъ“ приветства аудиторията.

От клуб „Един завет“ имаме намерението, при успешно разрешаване на проблема с авторските права, да качим филма в нашия канал в YouTube, за да може да бъде видян от повече зрители. Благодарим на г-на Антон Праматаров за осигурения запис и на г-жа Любена Нинова за направените снимки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: