ЕДИН ЗАВЕТ

Съвременният патриотизъм и Европа

Advertisements

На 27 ноември (годишнината от налагането на Ньойския диктат) в Централния военен клуб се проведе месечната лектория на Съюза на Възпитаниците на Военните на Н. В. Училища. Този път събитието бе организирано съвместно с Младежки консервативен клуб (МКК) и с подкрепата на Дясна платформа „Мисъль“. Темата бе „Съвременният патриотизъм и Европа“, а лектори:

Лекторията премина при изключително голям интерес – препълнена зала и близо 2000 души, които следиха онлайн излъчването. Кулминацията настъпи, когато председателят на Съюза кдп Атанас Илев развълнуван отправи топли думи към участниците, организаторите и аудиторията.

Ето и някои акценти от изказванията на панелистите.

Тончо Краевски: Национализмите на 21. век не са като тези от 20-ти. Ако преди сто години германския и френския национализъм са били врагове, то днес те се солидаризират. Това е така, защото днес те виждат „другия“ не в лицето на съседите си европейци, а в това на неевропейците. Затова днешният национализъм е различен, той не е революционен, а контрареволюционен. И от солидарността между националните движение може да израсне истинска европейска идентиченост.

Петър Николов: Европа не започва с Обединението за въглища и стомана. Европа е Св. Св. Кирил и Методий, Шекспир, Сервантес, Гьоте, Бах, Моцарт, Бетовен. Европа – това са университетите. Европа – това са църквите с кръстове върху тях, а не със заличени такива, за да не засегнем нечии чувства.

д-р Милен Врабевски: Патриотизмът трябва да е ефективен. Патриотизмът може и трябва да бъде евроинтеграция и интеграция на българските общности зад граница.

Борис Станимиров: Има нужда от европейски патриотизъм, а той няма да се появи ако заличим националния патриотизъм. Тъкмо напротив – европейският патриотизъм може да го има само, ако той естествено надгражда и ако овенчава и събира 27-те патриотизма, като създава у европейците чувство за принадлежност към споделена история, към вековните ценности на християнството, родили хуманизма, идеята за ценността на човешкия живот, човешките права, свободата и демокрацията. Всички тези идеи са родени от Европа и в Европа, родени са в катедралите на Европа, в университетите на Европа и по бойните поля на Европа, покълнали са от кръвта на дедите на днешните европейци и затова са достойни да ни обединят днес.

Клуб „Един завет“ благодари на Дясна платформа „Мисъль“ за онлайн излъчването на дискусията и на г-ца Пресияна Станилова за предоставените снимки. Препубликуването на снимките е възможно само със споменаването на техния автор. 

Advertisements

Advertisements