Един завет: Връщането на лъва пред НДК не е провокация към съседни държави!

lyv-karta

Темата за връщането на лъва от Мемориала на 1-ви и 6-и полк пред НДК продължава да е водеща в българското обществено и медийно пространство. Новината, че Гърция неофициално е възроптала срещу поставянето му (заради картата, изобразена на щита до лъва) бе коментирана в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия, където участие взе и секретарят на Клуб „Един завет“ Димитър Петров.

Г-н Петров опроверга опасенията, че усилията ни за възстановяване на Мемориала провокират дипломатически скандал, изтъквайки следните аргументи:

  • картата, изобразена на щита, не е на Санстефанска България, а на Българската екзархия (призната от тогавашната Османска импреия), т.е. на българското землище и не изразява териториални претенции към която и да било държава;
  • щитът е част от Мемориалния комплекс още при откриването му през 1934г. и никога досега не е предизвиквал официални протести от страна на други държави;
  • България и Гърция са държави-членки на ЕС и като такива са декларирали, че нямат териториални претенции една към друга; България няма как да изразява претенции към териториите от картата, след като от 1 януари 2007г. насам българските териториални реалности се простират до Севрния полярен кръг, Атлантическия океан и Средиземно море.

dpetrov

Представителят на „Един завет“ напомни също, че плочите, които настояваме да бъдат възстановени, съдържат имена на загинали български войни от различни етноси. Той отхвърли съмненията дали Мемориалът, построен преди повече от 80 години, би кореспондирал с днешната градска среда и на няколко пъти потвърди, че настояваме комплексът да бъде възстановен докрай – с паметните плочи и изписаните върху тях имена.

ВИДЕОЗАПИС ОТ ПРЕДАВАНЕТО МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: