За възстановяване на паметника на загиналите от 1-ви и 6-и полк – медийно участие на кап. Атанас Илев и Иво Антонов

Председателят на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ кдп Атанас Илев и директорът на дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната Иво Антонов (също член на Съюза) бяха гости в предаването „Зад фасадата“ по телевизия „СКАТ“. Темата бе възстановяване на паметника на загиналите от 1-ви и 6-и полк.

Кап. Илев призова час по-скоро да бъде възстановен военния мемориал, като припомни, че на 1 януари 2018г. България поема председателството на ЕС.

„Нека Европейският съюз да види героична България, която в миналото се е борила за своето оцеляване, а сега се бори за оцеляването на Европейския съюз“, каза славният ветеран.

Той потвърди, че усилията на Съюза са насочени не срещу архитектурната композиция „1300 години България“, а за възстановяване на войнишкия паметник, който е бил на същото място. Кап. Илев разказа, че първоначалната идея е била Мемориалът да бъде възстановен на другаде (в Южния парк), но с течение на времето „1300 години България“ се е саморазрушил и в крайна сметка се създаде възможност войнишките плочи да се върнат на автентичното им място.

В предаването стана дума и за последните събития около демонтирането на „1300 години България“. Иво Антонов обърна внимание на факта, че самото разрушаване на Мемориала и изграждането на „1300 години България“ е част от процес на подмяна, който се е случвал по времето на комунизма. Подмяната на спомена за българския войнски героизъм с насаждане на някаква социалистическа „героика“.

„Тези, които са палили и хвърляли запалителни бомбички, са го правили тайно, вечерта, скрити, с качулки. защото те са едни сенки на отминали епохи. Нека да палят, да хвърлят – няма да спрат процеса. Българската история ще се върне на своето място“, категоричен бе Иво Антонов.

„По отношение на изкуството ние не спорим. Но ние сме офицери от романтичния период на българското офицерство, със своите традиции. Точно тези традиции са всмукани в този войнишки паметник, който трябва да се възстанови“, подчерта още кап. Илев.

Подкрепа за каузата за възстановяването на военния мемориал в същото предаване изказаха още о.з. лейт. Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, и общинският съветник Карлос Контрера.

ЦЯЛОТО ПРЕДАВАНЕ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: