Възстановка на Дравските боеве от 6 март 1945г.

bitka

На 29 април в близост до с. Негован, София, се проведе историческа възстановка на Дравската битка от 6 март 1945г. Битката е част от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия в заключителния етап на Втората световна война.

publika

Събитието бе организирано от Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“, под егидата на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната. За пореден път активна роля в организацията изиграха членовете на Клуб „Един завет“ Иво Антонов и о.р. подп. Манол Тенчев.

pametnik

Преди началото на възстановката, председателят на нашия Съюз кдп Атанас Илев и председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, от името на военно-патриотичните съюзи поднесоха венец пред войнишкия паметник в село Негован.

lodki

„Участието на Българската армия във Втората световна война е незаслужено неглижирана област от националната ни историческа реконструкция. За много съвременни българи участието на армията ни в заключителната фаза на войната е слабо известен момент“, каза преди демонстарцията Иво Антонов, който бе водещ на събитието.

motori

„Вследствие активни чуждестранни, често тенденциозни, исторически и развлекателни кино продукции, възпоменателни мероприятия, от различен характер, се наслагва усещането за пасивно и незначително участие на Българската армия в този световен конфликт. Конкретните сражения и тежките настъпателни и отбранителни операции в труден терен и срещу добре подготвен противник са малко познати дори на родната общественост“, добави Антонов.

okopi

С автентични униформи, оръжия и бойна техника, членовете на Клуб „Братя по оръжие“ пресъздадоха атмосферата на битката между българи и немци – форсиране на р. Драва с надуваеми лодки, нападение над българската брегова охрана, изтегляне на българските патрули в окопите, позиционна битка, картечен обстрел, снаряди… Накрая германските части атакуват окопите, тръгвайки на ръкопашен бой, в който са победени от българските бойци.

moleben

След края на възстановката бе отслужен молебен за душите на загиналите от двете страни, а председателите на военно-патриотичните съюзи поздравиха участниците в реконструкцията. Оградните ленти бяха вдигнати и зрителите можеха да се докоснат до историческите реликви.

pozdravlenia

Клуб „Един завет“ поздравява както „Братя по оръжие“ за прекрасната възстановка, така и нашите членове Иво Антонов и о.р. подп. Манол Тенчев за чудесната организация! Очакваме още подобни събития!

 

ОЩЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Участие на 11 пехотна дивизия в Дравските боеве през март 1945 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: