Тържество по случай 25-годишнината от възстановяването на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ

tarjestvo

На 24 април в Централния военен клуб се проведе тържество по случай 25-годишнината от възстановяването на нашия Съюз. „Мила Родино”, „Велик е нашият войник” и „Шуми Марица”, литературно-музикална програма, приветствия, награди за заслужили членове на Съюза, слово за първия председател след възстановяването кап. Любомир Банковски, чиято 100-годишнина от рождението съвпадна с датата на тържеството – всичко в най-добрите традиции на нашия Съюз…

antonov

Клуб „Един завет” отново взе дейно участие в провеждането на събитието. Председателят на клуба Борис Станимиров бе водещ, а представителите на Министерство на отбраната Иво Антонов  и о.р. подп. Манол Тенчев наградиха членове на Съюза от името на министъра на отбраната. В церемонията асистираше и секретарят на клуба Димитър Петров.

matev

С почетен знак на МО „Св. Георги” – трета степен за офицери, бе награден майор от запаса Владимир Матев; с бинокъл – капитан от запаса Димитър Ламбринов; със сувенирен щик-нож „Манлихер” на поставка – майор от запаса Димитър Колев; с грамота Максим Максимов,  Калин Крумов, Анелия Зиновиева и Симеонка Петкова.

zinovieva

Преди това Иво Антонов приветства аудиторията, като сподели, че с гордост вече близо 20 години членува в нашия Съюз. Той посочи, че старите български офицери, сред които вече покойните кап. Банковски и о.з. Полк. Рухчев, в голяма степен са успели да формират неговия патриотичен светоглед.

academy

Приветствия и пожелания за успешна по-нататъшна работа бяха поднесени още от доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, генерал-майор от запаса Ангел Златилов – председател на СОР „Атлантик”, полковник от резерва Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски и Обществения съвет по въпросите на отбраната, капитан I от запаса Георги Методиев – председател на клуб „Военни моряци” към СОСЗР, капитан I ранг от запаса Румен Тотев – секретар на Столичния съвет на СОСЗР и генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР. От името на началника на академията генерал-майор Груди Ангелов бе връчена на съюза почетна грамота на Военна академия „Георги С. Раковски”.   За живота и делото на капитан Банковски говори д-р Иван Орешков.

lbankovski-web

Председателят на Съюза капитан далечно плаване Атанас Илев припомни, че на 20 март 1992 г. в ЦВК е възроден Съюзът, който е приемник на основания през 1908г. Съюз на запасните офицери.. Началото сложиха 547 бивши офицери. За 25 години организацията е имала шест председатели – Любомир Банковски, Дянко Марков, Николай Предов, Александър Узунов, Никола Рухчев и Атанас Илев. Днес, каза председателят, в нашите редици има 66 офицери, завършили Военните на Негово Величество училища и 12 – ШЗО. Перспектива пред съюза има, защото в него членуват потомци и съмишленици.

ilev

Капитан далечно плаване Илев благодари на Министерството на отбраната в лицето на Иво Антонов и подполковник от резерва Манол Тенчев от дирекция „Социална политика” за помощта при реализиране на цялостната дейност на съюза. Подчертана бе и добрата съвместна дейност с ИА „Военни клубове и военно-патриотично възпитание”.  Когато сме заедно ще вървим напред, както и досега, каза капитан далечно плаване Илев, отдавайки значимото на ползотворното сътрудничество с останалите военно-патриотични съюзи.

 

109 години история и традиция. И поглед в бъдещето! Нашите „старци“, нашият Съюз и ние, потомците. С България през времето!

 

Вижте също:

История на Съюза на възпитаниците на ВНВУ (1992-2008)

Офицерската фамилия Банковски

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: