Страцин – 72 години по-късно

svvnvu

На 23 октомври членове на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ от София и Кюстендил посетиха с. Страцин, Република Македония, за да отдадат почит към загиналите в сраженията преди 72 години, по време на заключителния етап на Втората световна война. Събитието бе организирано от отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната. Присъстваха представители на военно-патриотични съюзи, българският военен атеше в Република Македония полк. Илиян Кръстев, ветерани, потомци…

posolstvo1

За първи път след 1944г. в церемонията край Страцин участваха и действащи български военнослужещи във военна униформа – бойци от 68-а бригада „Специални сили“, начало със своя командир бригаден генерал Явор Матеев. Бригадата е приемник на Парашутната дружина, отличила се със своя героизъм в боевете при Страцин и Стражин.

68brigada1

Бригаден генерал Явор Матеев припомни за бойния път на Парашутната дружина през Втората световна война и поздрави участниците от името на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната генерал Константин Попов. С цената на двукратна атаката на Страцинскта и Стражинска позиция и много жертви на 18 октомври 1944 г. български военни парашутистите осигуряват настъплението на Българската армия към Куманово и Скопие. Парашутната дружина губи 35 убити и 65 ранени, което е близо една четвърт от личния й състав, припомни командирът на Специалните сили.

venci

В тържествена обстановка бяха наградени ветерани от битките преди 72 години, а загиналите бяха почетени с минута мълчание и поднасяне на венци. На края спонтанно прозвуча „Мила Родино“. След церемонията бе отслужена панихида в църквата на с. Страцин „Св. Димитър“, построена през 1847г.

panihida

Ние от Клуб „Един завет“ изразяваме своето възхищение към нашите членове Иво Антонов (началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната) и подп. Манол Тенчев (гл. експерт в същия отдел) за блестящата организация и провеждане на събитието. След неотдавнашната македонистка провокация при Каймакчалан, безпроблемното провеждане на българско военно-патриотично мероприятие (при това с участието на редовна военна част) на македонска територия е равносилно на подвиг! Гордеем се, че вече задаваме високите стандарти, които години наред сме изисквали от нашите управляващи и в частност от военното министерство!

antonov-tentchev

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: