Откриха паметник на трима летци-герои

letci

Мемориален комплекс в чест на летци-герои, участвали във въздушната отбрана на България през 1941-1944 г., бе открит днес край Свиленрад. Така заслужено признание получиха трима летци (майор Николай Бошнаков – кавалер на орден „За храброст“ и орден „Св. Александър“, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов), които оцеляват от вражеския огън, но не успяват да избягат от съдбата си след 9 септември 1944 г.

В резултат на бягство на двама техни колеги авиатори от страната, незаслужено са подложени на репресии. Оправдани са от съда, но са уволнени от армията и семействата им остават без препитание. Решават да напуснат България, но са предадени и са убити при опит за нелегално преминаване на българо-турската граница през нощта срещу 16 август 1948 г. в м. Голямата чешма до с. Георги Добрево, недалеч от това място е и откритият паметник. Гробните места на летците остават неизвестни и днес.

Идеята са изграждане на мемориала е на Клуба на летците „Капитан Димитър Списаревски“ към Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Наследници на убитите са дарили средства за построяването.

В откриването на мемориалния комплекс участваха депутати, представители на местната власт, висши военни, членове на клуб „Капитан Димитър Списаревски“, наследници на тримата пилоти. Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ бе представен от председателя капитан далечно плаване Атанас Илев, а Клуб „Един завет“ – от подполковник от резерва Манол Тенчев – главен експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната.

На церемонията, което се водеше от Иво Антонов – Директор на Дирекция „Социална политика“ в МО и член на нашия Съюз, слова за живота и делото на загиналите офицери произнесоха членовете на клуба на летците Добромир Миладинов, Дянко Марков и Момчил Кючуков. Почетният караул и Военният духов оркестър бяха от ВВС.

Паметникът бе открит от бригаден генерал Иван Лалов, Добромир Миладинов, Момчил Кичуков и Йордан Пашев. Бяха поднесени венци, а  отец Константин освети паметника и отслужи заупокойна панихида.

***

Във въздушната война през 1941-1944 г. майор Николай Бошнаков е командир на 2/6изтребителен орляк от 6-ти изтребителен полк; капитан Руси Русев е командир на 1/6изтребителен орляк от 6-ти изтребителен пок, а поручик Йордан Йорданов е от 5-ти бомбардировъчен полк.

Източник: otbrana.com, със съкращения

На снимката: летецът-изтребител, кавалер на Орден „За храброст“, о.з. полк. Дянко Марков (вляво) и Иво Антонов – Директор на Дирекция „Социална политика“ в МО

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: