Отбелязахме Деня на Независимостта – отново пред липсващия Военен мемориал на София

1i6

Клуб „Един завет“ отново отбеляза 22 септември (Ден на независимостта на България) на същото място, където и през последните две години – в парка на НДК, до оградата около липсващия Паметник на загиналите от 1-ви и 6-и пехотни полкове на Първа софийска (Желязна) дивизия. Цветя, знаме и снимка на автентичните мемориални плочи с надпис: КОГА? – за да напомним, че София иска своя войнишки паметник и е крайно време той да бъде възстановен. Поклонихме се пред паметта на героите, дали живота си за свободата, обединението и независимостта на България! В дълг сме към всички тях. Светла им памет!

„Имаше известно затишие по казуса с връщането на плочите, но наскоро от 4-те основни военно-патриотични съюза отново поставихме въпроса пред властите. Желание има, възможност има, вече има и съгласие Мемориалът да бъде поставен точно на мястото, където беше преди. Надяваме се в най-скоро време да имаме отново нашия войнишки паметник“, увери ни председателят на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ЩЗО и РВГ кдп Атанас Илев.

„Няма по-подходящо място за честване на Независимостта от липсващия паметник на 1-ви и 6-и полк. Само независимите народи могат да честват свободно своите герои. Вече четвърт век ние им отказваме почитта, платена с младите им животи и доказваме, че не сме достойни за свободата и независимостта си.

Този паметник ни е нужен, за да ни напомня, че независимостта не е даденост, а е свобода, за която се воюва и се умира. Когато сами не се уважаваме като нация, винаги ще се намерят външни хора, които да се държат цинично с нас.

koga

Затова ние ще се събираме на мястото на паметника и ще напомняме за неговата липса. Докато не ни го върнат, а заедно с него и достойнството на независима нация“, каза председателят на „Един завет“ Борис Станимиров.

„Точно преди една година, на това място ние си пожелахме днес да празнуваме Деня на българската независимост пред възстановения Военен мемориал. Междувременно ни напусна почетният председател на нашия Съюз о.з. полк. инж. Никола Рухчев, а вчера е починала г-жа Виолета Енчева – член на Клуб „Един завет“, внучка на полк. Величко Величков, командир на противовъздушната отбрана на София през Втората световна война. За голямо съжаление те не можаха да видят нашия паметник възстановен. Затова паметните плочи трябва да бъдат върнати тук час по-скоро, за да не се налага да научаваме, че и други отдадени на каузата хора, не са могли да ги дочакат“, припомни секретарят на клуба Димитър Петров.

(Клуб „Един завет“ изказва съболезнования на близките на г-жа Енчева. Поклонението ще се извърши на 23 септември (петък), от 14.30ч. в църквата на Централни софийски гробища.)

 

Advertisements

Един коментар to “Отбелязахме Деня на Независимостта – отново пред липсващия Военен мемориал на София”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: