„Велик е нашият войник“ навърши 100 години!

„Велик е нашият войник“ – марш на 23-ти пехотен шипченски полк и химн на Българската армия, навърши 100 години! Вековният юбилей бе отбелязан тържествено в Централния военен клуб – София под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев като част от събитията, посветени на 100-годишнината от Първата световна война.

Водещ на събитието бе Иво Антонов, и.д. директор на Дирекция „Социална политика“ към МО и член на нашия Съюз. Поздравителни адреси бяха отправени от постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев и началника на отбраната ген. Константин Попов. От името на военно-патриотичните съюзи емоционално приветствие бе изказано от нашия председател кдп Атанас Илев, ветеран от Втората световна война и съгражданин на автора на текста на марша подпоручик Константин Попов. „От дете съм закърмен, с тази песен, войнска песен. От дете я помня, продължавам да я тананикам“, сподели кап. Илев.

ПОВЕЧЕ ЗА ИСТОРИЯТА НА МАРША И АВТОРИТЕ НА ТЕКСТА И МУЗИКАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Препълнената зала „Концертна“ и засиленото медийно присъствие придадоха истински блясък на това значимо юбилейно честване. Водещият Иво Антонов, внук на офицер от 23-ти пехотен шипченски полк, на моменти едва сдържаше вълнението си. Началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев изнесе завладяващо слово за историята около създаването на „Велик е нашият войник“ и бойните подвизи на шипченци през Първата световна война. Михаил Шекерджиев, внук на автора на музиката на марша редник Михаил Шекерджиев, също бе специален гост на тържеството. „Магичният марш не може да изгуби своята сила, защото е истински, защото е описал преживяното от тези млади мъже, жертвали живота си за майка България“, каза г-н Шекерджиев.

2016-08-04 11.07.03

Кметът на община Казанлък г-жа Галина Стоянова представи проект за паметник на марша, а естествената кулминация на тържеството бе изпълнението на „Велик е нашият войник“ (с оригиналния текст!), „Един завет“ и „Шуми Марица“ от формация „Армейска песен“.

 

„ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК“ В ОРИГИНАЛНИЯ ВАРИАНТ НА ТЕКСТ, ИЗПЪЛНЕН ОТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА 65-ТИ „БОЕН ДРАВСКИ“ ВИПУСК НА ВНВУ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

От Клуб „Един завет“ изказваме своето уважение към Дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната за перфектно организираното събитие и отново констатираме с гордост, че каузи, които в близкото минало бяха отстоявани почти единствено от нас, вече са официална държавна политика!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: