100 години от рождението на кап. Димитър Списаревски

plocha-cvetya

По случай 100-годишнината от рождението на кап. Димитър Списаревски, членове на „Един завет“ и потомци на български военни летци поднесоха цветя пред паметната плоча на героя на ул. Хан Аспарух 57 в София. Събитието бе уважено от зам.-кмета на столичния район „Средец“ г-н Любомир Ковачев. Специален гост бе и бившият общински съветник и настоящ народен представител проф. Вили Лилков, с чиято помощ преди 4 години нашият Съюз постави паметната плоча на фасадата на дома, в който Спаича е живял от 1932 година до деня на геройската си гибел.

oreshkov

Д-р Иван Орешков от Управителния съвет на Съюза на ВВНВУ, ШЗО и РВГ произнесе въздействаща реч, в която описа както живота и войнската кариера на кап. Списаревски, така и интересни спомени от своето детство, когато през 30-те години на миналия век се възражда интереса на младите българи към нашата военна авиация. От своя страна, зам.-кметът г-н Ковачев припомни, че „благодарение на личности като кап. Списаревски нас изобщо ни има тук и сега“. „Поетът на Съюза“ Кирил Дачевски (68-и випуск) декламира стихотворение, специално посветено на Спаича, след което всички отдадохме минута мълчание в памет на българските орли, загинали, докато бранят родното небе.

pochit

Събитието бе част от мащабна програма за честване на вековния юбилей от рождението на първата българска „жива торпила“. По същото време, с участието на представители на Министерство на отбраната, местната власт, Военна академия „Г.С.Раковски, военно-патриотични съюзи и граждани, бе почетена паметта на кап. Списаревски на различни места в столицата и страната – паметникът на кап. Списаревски в ж.к. Дружба, мемориалите на летците в кв. Иван Вазов и до сградата на Народното събрание, паметната плоча на кап. Списаревски в 22-ро СОУ, в с. Пасарел, гр. Добрич, гр. Лом… Верни на нашата традиция, ние от „Един завет“ избрахме да отидем пред паметната плоча, преди 4 години поставихме, за да покажем, че отново сме там, където нашите предци очакват да бъдем. Искаме също да напомним, че това, което в близкото минало отстоявахме почти сами (паметта за офицерския корпус на Царство България), днес вече се споделя от много други обществени среди.

ilev

Заключителната част на честванията се проведе в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб. Приветсвия към препълнената аудитория поднесоха Началника на отбраната ген. Константин Попов, председателят на нашия Съюз кдп Атанас Илев, представители на други военно-патриотични съюзи… Обширен доклад за живота и подвига на кап. Димитър Списаревски бе изнесен от о.з. полк. Иван Петков. Кулминацията на програмата бе излъчването на документален филм, посветен на българския герой.

audience

 

Още за кап. Димитър Списаревски:

„Върни се с щита си, или върху него!“

„Един завет“ постави паметна плоча на дома на Списаревски в София

С военни почести беше открита паметната плоча на дома на Списаревски

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: