ДРАГИЯ ПАВЛОВ ДРЕХАРОВ

кап.Дрехаров 6 na 8Драгия Павлов Дрехаров е роден в гр. Копривщица на 18.06.1893 г. и умира в София на 08.11.1959 г. Майка му Стайка е от Пеевия род, а опълченецът Павел (Панче) – от Дрехаровия.

Дрехаровият род е стар копривщенски род, сведения за който съществуват още от 18 век. Фамилията Дрехарови се появява в  „Юбилеен сборник по миналото на Копривщица 1876-1926” съставен от Архимандрит Евтимий,  както и в сборника за Копривщица от 1936 г. с автор Христо Пулеков.  В раздел „Висши и други военни” са цитирани имената на: поручик Дрехаров – пехотинец, на майор о.з. Цончо Дрехаров, на запасният ефрейтор Илия Ц. Дрехаров и на подполковник Драгия П. Дрехаров-командир на артилерийски полк. Последният е дядо ми.

Когато Драгия е десетгодишен, майка му остава вдовица и сама издържа децата си. До трети прогимназиален клас Драгия учи в Копривщица, но тъй като в града не е имало гимназия, Стайка се мести с двете си живи деца в Пловдив.

В Пловдив Драгия завършва Пловдивската мъжка гимназия през 1910 г.

юнкер ДрехаровВойните до голяма степен определят житейския път на дядо ми. През  1913 г., едва 19-годишен, е мобилизиран в 64-ти пехотен полк, с  който взема участие в Междусъюзническата война. С демобилизацията на 31.08. 1913г.  възниква и идеята, предложена му от неговия командир, да постъпи във Военното на Негово Величество училище, което отново отваря врати същата година.

На 25 август 1915 г. портупей юнкер Драгия П.Дрехаров е произведен в първи офицерски чин. Дипломира се като артилерист с 35-ти Рилски випуск и още преди думите на цар Фердинанд към випускниците да са заглъхнали, отново заминава за фронта. България се включва в Първата световна война.

Подпоручик Др.П.Дрехаров участва в  Първата световна война с 3-ти артилерийски на Н.Ц.В. Престолонаследника Княз Търновски полк, първоначално с 6-а, а от началото на 1916 г. с 5-а с.с. батарея.

През 1915г., в самото начало на войната 2-ро артилерийско отделение от 3-и арт. полк, част от което е и 6-а батарея, минава в състава на 14-и  артил. полк и действа заедно с 26-ти пехотен Пернишки полк в състава на 1-а пехотна Софийска девизия  и 13 пехотен Рилски полк, от състава на 7-ма пехотна Рилска девизия.

В историята на 6-а батарея е записано: „На 17 септември 1915 г., в 8 часа пр. пл. 2-ро Артил.отделение, в състава на което влизаше и 6-а батарея с 2-ма офицери-Капитан Попов Св. и Подпоручик Дрехаров, 186 долни чинове 175  коня, 4 оръдия, 8 ракли, 23 коли бе построена на полето източно от казармата.”

От началото на бойните действия до 23 октомври батареята осигурява настъплението на 26-ти пехотен Пернишки полк, като се сражава за овладяването на стратегическите височини Букова глава, Пладнище, Панчин гроб, Кушлин гроб. Клисурски пост, Шоин рид, Върло Присое, Страшер.

На 24 октомври батареята преминава р. Морава при гара Гърделица, а на 25 октомври заедно с частите на 26 пех. полк влиза в гр. Лесковац, преследвайки отстъпващите сръбски войски.

За тези победи научаваме и от бойния марш на 26-ти пехотен Пернишки полк, където се казва:

Кат орлите ний летяхме.
По Чемерник, Кушлин гроб.
Много лаври ний събрахме
При Власина, Панчин гроб.

От 3 до 9 ноември батареята поддържа атаките на 13-ти пехотен полк по сръбските позиции на Козница планина в района на с.Събици, Бърдо, Прековци, а в периода 10-16 ноември, заедно с 13-и пехотен полк батареята настъпва по маршрут: Янево, Скуланово, преминава през брод река Ситница и продължава за Турино, Ботуровци, Краище, Феризовач, Качаник.

На 16 ноември при много тежки зимни условия батареята преминава през Качанишкия проход, като остава да нощува на открито при много голям студ.

От началото на 1916 год. подпоручик Драгия Дрехаров преминава като взводен командир от 6-а с.с., в 5-а с.с. батарея, като и двете батареи отново са в състава на 3-и Артилер.полк.
През първата половина на 1916 г. 5-а с.с.батарея е позиционирана за стрелба по аероплани в различни райони на южния фронт: с. Валандово,  гр. Петрич. с.Тополница при Рупелското дефиле, с.Кана за охраняване с. Левуново.

На 23 август заема позиция при с. Шематос, а на 24-ти при с. Провиста за поддържане на атаката на Кара баир.

В периода септември-октомври 5-а батарея заедно с 21-и пехотен полк задържа заетите от българската войска позиции при Тахинското езеро и по левия бряг на р. Струма.

През ноември 1916г .батареята е придадена към 38 пех.полк, в състава на 10-а пехотна Беломорска дивизия и заема позиция южно от с.Субат Кьой (днешно Нео Сули). Успешно отбива атаките на противника като не му позволява да завземе чифлиците Нихор, Верженли и Тефик бей.

На „17.11. Към 8 ч.пр.пл., използвайки гъстата мъгла, противникът настъпи с цел да завладее чифлика :Тефик бей”, като повечето си сили бе насочил през горичката западно от чифлика, за да атакува последния във фланга. След като се поразреди мъглата, към 8 ½ пр.пл. батареята го обстреля с чест огън и не позволи на по-нататъшното му напредване. Във време на стрелбата и след прекратяването ѝ, от Командира на полка и отделението се получи благодарност за отличната стрелба на батареята. На другия ден сутринта се оказа, че противникът е отстъпил, като е оставил в горичката повече от 100 трупа.

На 19.11. Противникът отново се опита да настъпи към чифлика Тефик бей, но точния и убийствен огън на батареята, спря настъплението му и го застави да търси закритие в горичката, където почна да се окопва. През нощта, след като се бе опитвал три пъти да завладее чифлика и трите пъти бе кърваво отбит – противникът отстъпи, като остави голямо количество убити.”

В периода 10-12 декември , противникът оттегля пехотата си към селата Какараска и Беглик махле и изтегля батареите си на десния бряг на р. Струма.

На 13.12.1916 г., участъка на 38-ми пехотен полк се заема  от 144 пехотен турски полк. Артилерията остава на същата си позиция. Именнно от този период е запазената и до днес снимка с офицери от турската армия, сред които и подполковник Али Раза паша, един от последните велики везири на султан Мехмед VI (1919-1920 г.).

През май 1917 г. Драгия Дрехаров е произведен в чин поручик.

В периода август-септември същата година е командирован в Стрелковата Артилерийска школа в гр.Сливница, където завършва „курс за подготовка на батарейни командири”.
За участието си във Първата Световна война дядо ми е награден е с Орден „За храброст” IV ст.  II кл.

След Ньойския договор остава кадрови офицер до ноември 1940 г., когато се пенсионира като полковник и преминава в запаса.

По време на военната си кариера е бил Офицер на служба във Военното на Н.В. училище в периода 1924-1930 г., както и командир на 4-то товарно артилерийско отделение в гр. Берковица през 1935 г., а от 1936 г. до пенсионирането си е командир на 4-ти Армейски артилерийски полк към Школата за Канд. Подофицери, в гр.Плевен.

През 1928 год. Драгия встъпва в законен брак с Тана Николова Додова, учителка. Тана упражнява професията си до 1935 год., когато семейството се  премества в Берковица. Имат две дъщери Анастасия р. 1929 г. и Николина р.1932 г.

Освен с Орден „За храброст” полковник Дрехаров е награден със следните мирновременни военни отличия:

Орден „Свети Александър” V ст без мечове
Орден „Свети Александър” IV ст с корона без мечове
Орден за военна заслуга V ст. без корона
Орден за военна заслуга III ст.
Възпоменателен медал за участие в Балканската война 1912-1913 г.
Възпоменателен медал за участие в Първата Световна война 1915-1918 г.
Офицерски знак за 10 год. отлична служба
Офицерски знак за 20 год. отлична служба


Източници:

  1. Проф. Архимандрит д-р Евтимий Сапунджиев, Юбилеен сборник по миналото на Копривщица 20.04.1876-20.04.926, С. 1926 г.
  2. Христо Пулеков, Туристико-исторически водач за гр. Копривщица, 1936 г.
  3. ДВИА, фонд 513а, оп.2, а.е.134, История на 6 с.с.батарея от 3-ти артилерийски на Н.Ц.В.Пр.К.Т. полк, подпис: Капитан Попов
  4. Автор редник Иван Н. Караиванов, октомври 1916 г.

Клуб „Един завет“ изказва специални благодарности на г-жа Таня Кондарева – внучка на подполковник Драгия П. Дрехаров и член на клуб „Един завет“, за написания от нея текст и предоставените снимки.

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: