„Алма матер за българската войска“

vnvu-7

Реч на о.з. лейт. Владимир Матев, председател на Контролния съвет на Съюза на ВНВУ, ШЗО и РВГ, по време на Националното съвещание на Съюза –  30 юни 2015г.

На 17 септември 1937г., пред железния портал на Военното училище, се беше събрало пъстро множество от млади хора на 16-17г. с куфари в ръце, техни близки и изпращачи. Това бяха новоприетите кадети от 7. клас на военната гимназия, а впоследствие 61-ви випуск на Военното на Н.В. Училище.

Малко шумни, малко възбудени, те чакаха с нетърпение да се отворят вратите и да бъдат извикани по списък, подредени да поемат нагоре по алеята, която носеше името на победния път на българската войска през войните. От този момент те започваха да разбират, че влизат в един друг свят, различен от този, който са живели преди.

va80

От този ден животът и начинът на съществуване на всеки един бе най-тясно свързан с този на взвода и ротата във Военното училище.

Това даваше отражение върху мисленето, поведението и развитието на всеки един от нас, независимо от качествата и характера на личността.

Бяхме твърде различни по темперамент, характер, насоченост.

Независимо от личните разлики, с течение на времето се създаваше известно сходство в реакции и поведение.

Общо взето, във взводовете се живееше задружно. Много се държеше на другарството, което беше жизнена необходимост за войската и в мир, и в бой.

И така, ден след ден, година след година преживяхме цели пет години в това наше Военно училище.

То разкри пред младежкия ни взор тези на военното дело, то ни направи войници, закали духа и телата ни.

Научи ни, че над личното благоденствие стои дълга и предаността на Родината.

va17

Това наше свещено военно училище от 1946г. престана да функционира. Внушителната му самотна сграда стои безмълвна под Слатинския редут и напомня за своето минало величие с кипящите в него енергия и живот.

То заемаше определено място в българския военен и обществен живот. То беше нашата Алма матер за българската войска. За своето време учебното заведение имаше особен престиж – огнище на българщината, крепост на националния дух. От него израснаха сърцати командири, поколения офицери, строители на българската войска, бойни вождове на българския народ по време на война.

Тези командири създадоха Одринската, Тутраканската, Дойранската и още много други епопеи на българското оръжие и учудиха света със своите победи.

Някой може би ще си помисли, че това училище създава военнолюбци. Много ще сгреши.

Всички знаем добре какво представлява войната, че тя носи разруха и страдания. Военните не обявяват войните, но те ги водят и умират в тях. Войните се създават от политиците.

Бележитият философ на военната мисъл ген. Карл фон Клаузевиц е писал: „Войната е продължение на политиката, но с други средства.“ Ясно и кратко.

Човешката природа е така неотстъпчива и егоистична, че войните са неизбежно зло.

През годините на комунистическия режим в България (1944-1989г.) 80% от възпитаниците на военното училище бяха подложени на физически и морален тормоз. Една част от тях бяха убити без съд и присъда, други излежаха тежки присъди, трети бяха изпратени в концентрационни лагери.

Въпреки това, мнозина от 61-ви випуск, благодарение на младостта и закалката на военното училище, оцеляха и на 20 март 1992г. създадоха Клуб „61-ви випуск“ към Съюза на Възпитаниците на ВНВУ като непартийна и родолюбива организация.

ПОВЕЧЕ ЗА 61-ВИ ВИПУСК – ЧЕТЕТЕ ТУК

Нейното единствено политическо пристрастие е демократична и благоденстваща България. При основаването на нашия клуб наброявахме 65 съвипускници и на едно наше събрание се взе решение последните един-двама от випуска да посетят това наше военно училище, да поставят цветя при колоната на българския офицер и да направят панихида за починалите наши съвипускници за успокояване на душите им, защото техните души витаят над това свято за нас военно училище.

 

Vl.Matev_

О.з. лейт. Владимир Матев е възпитаник на 61-ви випуск на Военното на Н.В. Училище и трето поколение офицер. Двоен кавалер на Орден „За храброст“ и кавалер на немския орден „Железен кръст“. Повече за офицерската фамилия Матеви – ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: