Памет за кървавия 1 февруари 1945г.

На 1 февруари представители на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ взеха участие в публицистичното предаване „Коментарно студио“ на Военния телевизионен канал. Поводът бе годишнината от разстрела на осъдените от „народния съд“ български държавници и висши офицери.
Д-р Иван Орешков, член на УС на Съюза и съвременник на страшните събития, разказа свои спомени от онези злокобни времена. „Екзекуцията беше ужасно грозно дело“ – върна се в спомените си д-р Орешков.
Димитър Петров, секретар на Клуб „Един завет“, представи на зрителите  усилията на потомците за съхраняване на паметта на жертвите. „В един период ние бяхме на практика сами в това си усилие“ -припомни г-н Петров, допълвайки, че впоследствие бе спечелена подкрепата на немалко държавни и обществени фактори. Секретарят на „Един завет“ поясни също, че разстрелът от преди 71 години има ужасяващ ефект и до днес.
„Мнозина български граждани днес се питат защо днешният ни политически елит е с ниско или незадоволително качество… В действителност, качественият български елит в голямата си част лежи заровен в една бомбена яма на Централните софийски гробища“ – каза в студиото Димитър Петров.
Пълен запис на предаването можете да видите тук http://armymedia.bg/archives/46587
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: