Отпаднаха административните пречки за възстановяване на Мемориала на загиналите от I и VI пехотни полкове на Първа софийска „Желязна“ дивизия

Клуб „Един завет“ с радост ви съобщава, че вече не съществуват административни пречки пред възстановяването на Мемориала на загиналите от I и VI пехотни полкове на Първа софийска „Желязна“ дивизия!

Дългогодишните усилия на нашия Съюз, но и на много други родолюбиви организации, общински съветници и инициативни комитети, за възстановяване на паметта за военните герои на София, написали най-славните страници от българската бойна история, са на път да се увенчаят с успех.

1-6polk

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на арх. Валентин Старчев, което означава, че Столична община може да демонтира паметника пред НДК. А оттам пътят към възстановяването на Военния мемориал с автентичните паметни плочи е открит!

*   *   *
ВАС даде зелена светлина за демонтаж на паметника пред НДК

Бронзовите фигури вероятно ще бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство

Столичната община може да премахне паметника “1300 г. България” при НДК, стана ясно от решение на ВАС.

Той отхвърля жалбите на автора на монумента проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу решението на СОС за демонтиране на паметника, преместване на скулптурите в Музея за история на София и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник.

“Още не сме получили решението на съда”, заяви зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов, цитиран от „24 часа“..

Според запознати демонтирането ще стане напролет. Бронзовите фигури вероятно ще бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство. През 2014 г. военни, патриотични и граждански организации дариха на общината проект за възстановяване на мемориала. Той е максимално близък до оригиналните стени, издигали се на мястото на “1300 г. България”.

За решението на съда на първа инстанция, както и за историята на Желязната дивизия и нейният паметник може да прочетете тук

22sep2014-w

Източник: Faktor.bg

Advertisements

Един коментар to “Отпаднаха административните пречки за възстановяване на Мемориала на загиналите от I и VI пехотни полкове на Първа софийска „Желязна“ дивизия”

  1. а кога ще отпаднат административните пречки за преследване и арестуване на комунисти престъпници

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: