Новогодишно тържество на Съюза на възпитаниците на ВНВУ

Вечерната проверка е проведена, личният състав е налице…
Живата памет за офицерството на Царство България, за патриотизма и ценностите, е с нас. 2015-а не ни е отнела никого! Изпращаме я с благодарност и с молитва през Новата година Бог да пази България!
IMG_20151229_183646
…Когато с указ на Императорския представител през юни 1878 г. в рамките на Българската земска войска се формира Командата на волноопределящите се (впоследствие Военно училище), първите инструктори – руски офицери, започват да правят това, което се прави във военните училища в Русия – да обучават не просто военни, а благородници. Те внушават на първите български офицери благородството и честта на пагона, предават им нишката на традицията, започнала от римските центуриони, преминала през средновековните рицари и стигнала до офицерския корпус на аристократична Европа.
IMG_20151229_183850
Българските офицери попиват този светоглед и не след дълго се превръщат в истинските водачи на народа – в неговия елит, в неговата най-издигната и уважавана прослойка. Не е случайно, че едва десетилетие по-късно френският граф Робер дьо Бурбулон ще сподели в спомените си за първия си дворцов бал в София: „Почти всички министри, с изключение на министър-председателя, имат вид на провинциални учители. Затова пък офицерите са, общо взето, учудващо изискани, възпитани, с добри маниери, почти всички говорят френски, умеят да се представят, да поздравяват.“…
Ресторант „Панорама“ в София отново ни събра за новогодишното тържество на Съюза. Започнахме с „Отче наш“, „Шуми Марица“ и „Велик е нашият войник“ – както повелява традицията на някогашните офицерски балове в Царство България. След това дойде ред на първия тост – от председателя кап. Атанас Илев, който направи равносметка за отиващата си година:
„Ние взимахме искрата и никога не изпускахме жезъла на мъдростта, достойнството и родолюбието…
 
…. 2016-а е година, в която ще положим максимални усилия да бетонираме връзката „общество – училище – казарма – църква“.“
Ветерани и потомци бяхме удостоени с поздравителен адрес от Софийското военно окръжие, а „поетът на Съюза“ Кирил Дачевски (68-и випуск) прочете две свои стихотворения.
64 vipusk
IMG_20151229_184125
И така неусетно, в разговори и наздравици, дойде време за томболата. Благодарение на леката ръка на малкия Калоян (внук на Любен Миланов, член на УС на Съюза), за първи път от преучредяването си (2009г.) Клуб „Един завет“ спечели една от наградите – празнична торта. Другата награда (бутилка шампанско) отиде при Клуб „68-и випуск“.
edin zavet i klub kyustedil
И сега може би се питате: защо тържеството се провежда именно в ресторант „Панорама“, а не в столовата на Военното на Н.В. Училище (сега Военна академия „Георги Стойков Раковски“) или в Централния военен клуб? Ние, потомците, също се питаме. Изглежда, че този ресторант има специално място в сърцата на „нашите старци“ – кап. Илев загатна за това. Дали пък там не е взето решението за възстановяване на Съюза преди повече от 20 години? Предстои да разберем…
Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ желае на всички живи офицери, на  потомците на офицери и на читателите на сайта щастлива и пълна със здраве и вяра  Нова 2016-а година!
 
Автори:
Димитър Петров – Клуб „Един завет“
Жаклин Толева – Клуб „Полк. Христо Стоянов“ – Кюстендил
 
Снимки:
Жаклин Толева – Клуб „Полк. Христо Стоянов“ – Кюстендил
Лилия Христова – Клуб „Един завет“
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: