Президентът и Военният министър изказаха признателност към офицерския корпус на Царство България

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Николай Ненчев изказаха признателност към офицерския корпус на Царство България. Това се случи на 9 май по време на тържествената церемония по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия през Втората световна война. Ритуалът се проведе на Алеята на бойната слава в двора на Военна академия „Г. С. Раковски”. Специални гости на церемонията бяха ветерани от войната, в това число възпитаници на Военните на Н.В. Училища.

ез4

Росен Плевнелиев: „От кръвта на милионите жертви и изпод руините, които остави най-опустошителната война в човешката история, се роди стремежът за мир и за тази Европа, към която и ние днес принадлежим. Българските воини бяха част от тази победа. Над 200 хил. български войници и офицери участваха в заключителната фаза на Втората световна война, над 12 хил. от тях трагично загинаха. Ние няма да ги забравим. В ден като днешния отново имаме повод за гордост, като си припомняме геройствата на нашата армия, многото победи, саможертвата в името на отечеството. Заслужена е тази гордост!” 

ЕЗ

Николай Ненчев: „След завръщането си от фронта по-голямата част от достойните български офицери не само не получават заслужено признание и уважение, но са подложени на жестоки гонения и репресии. Хиляди са избити, изпратени в лагери и затвори. Отнето им е имуществото, семействата им са разселени из цялата страна, оставени са без професия. Комунистическият режим бързо забравя героизма им и на практика унищожава цвета на българското войнство. И тук се спори за числа, защото част от архивите, включително от срамните офицерски процеси са били укривани или унищожени.

2015-05-09 17.09.53

Нека потомците на тези невинни жертви знаят, че днес демократична България се прекланя и пред тяхното мъченичество, че подвигът им също не е забравен. Че те са неотменна част от бойната слава на Българската армия и урните, които сега полагаме носят паметта за тях.” 

ез1ез2Краят на втората световна война в Европа продължава да разделя българското общество. За едни това е „победа над фашизма”, за други – „замяна на един човеконенавистен режим с друг” (в Източна Европа), а трети обръщат внимание на факта, че България е със статут на победена страна след края на ВСВ. Ние от Клуб „Един завет” смятаме, че независимо от политическата конюнктура тогава и днес, воинският героизъм е преди всичко повод за свеждане на глави в знак на признателност. И напомняме, че българският офицер воюва не за идеологии, а за България. Както в небето над София, така и при Драва-Соболч.

Advertisements

4 Коментари to “Президентът и Военният министър изказаха признателност към офицерския корпус на Царство България”

 1. Офицер от запаса Says:

  Въпреки че Съюза, Клуба и Блога имат добро желание за търсене на истината в историята на България, тя не е достигната досега от никого.
  Съвременната пропаганда у нас е все още в ръцете на комунистите и по всичко изглежда че дълго ще е така (все)силна.
  За голямо съжаление, българския генералитет и офицерство не са изучили истинската история по време на Втората Световна Война и особено Германо-Съветската. Както активните, така и тези от резерва(запаса).
  Докато към тези две войни има много изследвания както сред комунистическите ,така и от страна на нормалните историци, напълно липсват разработки по отношение на Съветско-Българската Война, обявена на 05-ти септември 1944г. от Съветския Съюз.
  Въпреки че съветските окупатори заграбват българските най-важни архиви, има достатъчно разсекретени съветски такива, както германски, британски, американски и др., от които могат да се направят много анализи за тази война. Тя задължително трябва да бъде изучавана. Поради простата причина, че тя е последната война, която е обявена на Българската Държава и респективно на Българския Народ.
  СБВойна не се изучава нито от държавните институции, нито от множеството органицации.
  Президента на Република България Г-н Росен Плевнелиев досега никога дори не е споменавал тази война, както и съветската агресия и последвала окупация на нашата страна Царство България.
  Това е установена традиция от комунистите, за тази война Държавния глава да не взема отношение.Традицията е спазена от всички президенти след като комунистическата диктатура бе прекратена от самите комунисти. Петър Младенов, Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов също не са споменали абсолютно нищо за Съветско-Българската Война.
  За голямо съжаление, офицерите и други военнослужещи от Българската войска до преврата на 9 септ. 1944г. също не проявяват отношение към тази война.
  И за още по-голямо съжаление понякога участват неволно в подръжка на комунистическата пропаганда.
  Дори наричат незаконното участие на български части в състава на Трети Украински фронт в Германо-Съветската война като „Отечествена война“.
  По този начин се поругава паметта на десетки хилядите генерали, офицери, фелдфебели и войници, дали живота си в защита на нашата държава Царство България.
  Поругава се паметта съответно и на възможно най-разумния Държавен глава по време на ВСВ, Н.В. Цар Борис-Трети.
  Неговото царуване-управление на държавата е повече от подвиг, особено с факта на трагичната си смърт-убит(отровен) от съветски агенти в Двореца.
  Крайно време е малкото останали офицери, завършили преди преврата на девети септември 1944г. да повдигнат тези въпроси.

 2. Reblogged this on hristovivanи коментирано:
  Краят на втората световна война в Европа продължава да разделя българското общество. За едни това е „победа над фашизма”, за други – „замяна на един човеконенавистен режим с друг” (в Източна Европа), а трети обръщат внимание на факта, че България е със статут на победена страна след края на ВСВ. Ние от Клуб „Един завет” смятаме, че независимо от политическата конюнктура тогава и днес, воинският героизъм е преди всичко повод за свеждане на глави в знак на признателност. И напомняме, че българският офицер воюва не за идеологии, а за България. Както в небето над София, така и при Драва-Соболч.

 3. Офицер от запаса Says:

  Моята теза категорично се потвърждава от втория коментатор.
  Той твърдо се придържа към комунистическата пропаганда, особено когато сега тя е в апогея си, свързана с фалшивото и жалко празнуване от руските болшевики на края на Германо-Съветската война, която болшевиките я видоизменят и поставят название, което няма нищо общо с историческата и военнта наука.

  Напълно по комунистически коментатора внушава, че края на Втората Световна Война „разделял българското общество“ днес.

  Или той не знае кога е края на ВСВ, или умишлено подкрепя съветско-чекистката пропаганда.

  Края на ВСВ е на 3 септ.1945г. с Капитулацията на Япония. България е толкова далече географски и политически от Япония и да се твърди, че нейната капитулация разделяла българското общество е меко казано тежка неграмотност. България и Япония никога не са имали общи военни и политически интереси и не са имали никакво сътрудничество по време на ВСВойна и още повече след 1 март1941г., когато нашата страна подписва Тройния пакт.

  Нескромно препоръчвам на всички читатели на сайта да не приемат тази теза за достоверна.

  Края на Германо-Съветската Война също няма никакво отношение към България, защото нашето Правителство е обявявало поне три пъти пълен неутралитет мъл ГСВойна, като последния път такъв акт е издаден на 25 август 1944г.
  Никакъв фашизъм, нацизъм или комунизъм не са свързани с нашата страна, защото тези доктрини са били напълно неприемливи у нас.

  Коментатора се опитва да внуши по безобразно измамен начин нещо ,което не го е имало. Той казва следното:“Краят на вторат световна война в Европа“. Нищо подобно, една световна война има само един край за целия свят, а не за отделни континенти и държави.
  По този начин той застава на страната на комунистическата пропаганда, която не говори за последната война в състава на ВСВ, а това е Съветско-Японската, започнала със съветската агресия срещу Япония, която не изстреля нито един куршум срещу Съветския Съюз, стриктно спазила Съветско-Японския договор от 13 април 1941г., подписан в Москва.
  Същия неутралитет спазва и нашата страна Царство България. Благодарността към неутралитетите на тези две страни от страна на болшевиките е да им обяви война. И им обявява.

 4. Офицер от запаса Says:

  Продължават заблудите на много хора в България, които имат отрицателно отношение към комунистическия режим по отношение на Президента Г-н Росен Плевнелиев.
  Спорадичните и безмълвни жестове от негова страна към някои жестокости на комунистите заблуждават много хора(антикомунисти).

  Причините за това са много, но основната е , че Г-н Плевнелиев по произход, убеждения, поведение, работа и пр. е комунист.
  Положително и човешко отношение към жертвите на многогодишния комунистически терор (1922-1990) проявяват само антикомунисти.
  Българския президент Г-н Плевнелиев не е антикомунист и никога няма да стане такъв.
  Неговите жестове не са искрени и немотивирани пред българското общество. Присъствието му на почитането на паметта на жертвите на комунистите са продиктувани единствено от благоприличие, но съвсем не на основанието на твърда позиция към комунистическия режим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: