Каменната ограда на ВНВУ

Клуб „Един завет“ сме разтревожени от общото състояние на каменната ограда около парка на Военното на Н.В. училище – днес ВА „Г.С. Раковски“.

На въздушни снимки от 1926 г. ясно се вижда каменния зид, който очертава територията на училището.

Оградата е частично ремонтирана в края на седемдесетте години, но никога не е реставрирана. През последните години се налагат множество локални корекции. Пълзящи растения компрометират водобранните елементи, корените им проникват между камъните и рушат стогодишния зид. Поройните дъждове подкопават оснивите му.

Особено тревожно е състоянието на стената по продължение на ул. „Хан Омуртаг“. Преди няколко години се срути участък срещу кооперацията на номер 4 с дължина около пет метра, който беше заменен с ламаринени тараби, които днес са надраскани със спрей по лошия пример на подлезите в София.

На 29 май тази година се срутиха поредните няколко метра каменен зид – срещу „Хан Омургат“ 22-24. За щастие и при двата инцидента няма пострадали хора. Съседният участък от стената е надвиснал над улицата и вероятността за ново срутване нараства с всеки порой.

Срещу дома на Каравелови, в близост до южния вход на академията, каменният зид е отстъпил на ажурна ограда с тротоар, зад която се открива гледка към Кадетския парк, от скоро достъпен и за граждани.

Преди пет години с внимание проследихме реставрацията на портала на училището и уникалната ограда с пушките – направена през 1933-1934 г. от цевите на няколко хиляди пушки, с които някога дедите ни – капитаните от първия випуск на Военното училище защитиха Съединението в Сръбско-българската война.

Ще следим отблизо и развитието на казуса с каменната ограда на Военното на Н.В. училище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: