„Един завет“ на международно отбелязване на 100г. от Първата световна война

HRH_Duke_of_Kent_080414

 

На 8 април 2014г. в парцела на британското военно гробище в София в присъствието на Н. К. Височество Принц Едуард, Херцог на Кент и Росен Плевнелиев, Президент на Република България, както и на дипломати и офицери от над 10 държави бе отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Сред поканените бяха и представители на Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище, като противници на британските войски във Втората световна война и потомци на противници на Антантата в първата световна война.  Духът на помирението и взаимното уважение постави един до друг дипломатите на Германия, Франция, Великобритания и Ирландия, Сърбия и България, които на своите езици прочетоха стихове и произнесоха молитви за всички загинали и пострадали във войните. Англикански свещеник отслужи религиозна церемония.

Н.К.В. Принц Едуард, Херцог на Кент е първи братовчед на Кралица Елизабет II.  Той е председател и шеф на комисията по военните паметници на британската общност.

В британското гробище в София почиват над 200 британски, новозенландски и ирландски военнослужещи, загинали в сражения с българската армия през Първата световна война, починали в плен, както и загинали в свалени самолети по време на защитата на българското небе през Втората световна война.

Както Британският легион сведе знамена пред ген. Вазов през 1936г. , така за нас, като потомци на българските герои е въпрос на чест да окажем рицарско отношение към всеки достоен мъж, загинал за страната си, дори тогава, когато е имал злата участ да бъде наш противник.

Защото мъртвият не ни е враг…

Един коментар за “„Един завет“ на международно отбелязване на 100г. от Първата световна война”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: