Митрополит+ Йоаникий освети и положи първия камък на параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Бургас

Автор: арх. Васил Дончев – клуб „Един завет“, Бургас

Burgas-3

Две поколения от СВВНВУ, ШЗО и РВГ – арх. Васил Дончев (клуб „Един завет“) – проектант, инж. Николай Кожухаров (клуб Бургас) – инициатор на идеята.

На 15.03.2013г. в гр. Бургас Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий благослови чрез освещаване на основоположния камък градежа на православния параклис „Св. Георги Победоносец“ в Приморския парк, посветен на загиналите герои от 24-ти пехотен Черноморски на Н.Ц.В. Елеонора полк през Балканските войни 1912-13г.

Идеята за строителството на този храм-паметник бе дадена от члена на СВВНВУ, ШЗО и РВГ майор о.з. инж. Николай Кожухаров и осъществена от Инициативен комитет под председателството на областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Градежът ще бъде изпълнен само със средства, набрани чрез дарителстка кампания от бургаската общественост, чиито различни съсловия горещо и активно подкрепиха идеята. Проектната документация беше изготвена безвъзмездно от екип под ръководството на д-р арх. Филипа Гугучкова, част от който е членът на клуб „Един завет“ арх. Васил Дончев. До първата копка се достигна благодарение на безпрецедентна по скоростта и единодушието си работа и на общинска и областна администрации, Сливенска митрополия и всички държавни институции. На паметни плочи при параклиса ще бъдат изписани имената на 1061-те загинали герои, както и кратка история и боен път на полка.

Освещаването на основоположния камък бе извършено в присъствието на целия офицерски състав на Военноморска база Бургас, представители на духовенството и гражданството. Символизмът на днешния хубав мартенски ден се съчета със 100-годишнината от победния щурм на Одринската крепост, която чествахме тази седмица, и 140 години от рождението на капелмайстора на 24-ти пехотен Черноморски на Н.Ц.В. Елеонора полк и автор на безсмъртния воински химн „Един завет“. В основите на храма, по стародавна българска традиция, бе вградена капсула с изписано на пергамент послание за поколенията.

Строителите дадоха тържествено обещание за спазване на предварително поставения крайно амбициозен срок за откриване – 6 май, Великден, Гергьовден – ден на храбростта и Българската армия.

С така благословеното стартиране на реализацията на инициативата, град Бургас ще се сдобие за първи път след 100 години с място за почит и прослава на героите от 1912-13г. и ще предаде на идващите след нас единия завет, оставен ни от дедите – да почитаме и пазим Родината!

Burgas-1

Областният управител Константин Гребенаров, председателя на Общинския съвет Снежина Маджарова и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий правят първата копка.

Burgas-2

Офицерският състав на Военноморска база – Бургас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: