Лектория: Дянко Марков за Балканската война

В понеделник, 24 септември при сериозен интерес премина лекторията на Съюза. Близо 80 души слушаха словото на Дянко Марков, посветено на 100- годишнината от Балканската война.

90-годишният летец – ветеран, кавалер на ордена „За храброст“, възпитаник на 63-ти випуск за пореден път удиви аудиторията с ораторските си способности, бистър ум и богата култура. Марков представи не просто разказ за фактологията на войните 1912 – 1913, но и забележителен политически анализ на мотивацията и стратегията на участниците във войните и великите сили.  Няма да преразказваме думите на Дянко Марков, защото който го е слушал поне веднъж знае, че този дух и чар няма как да бъдат предадени с прост разказ на думите.

След лекцията на Дянко Марков, председателят Атанас Илев накратко представи новоизлязлата книга на Зоя Захариева – Цанкова „Щастлива емигрантска песен няма“. Книгата представя биографиите и интервюта с 27 емигранти, политически бегълци от комунистическия режим.

Сред гостите на вечерта беше основната спомощесъвувателка на книгата – г-жа Снежа Велкова, съпруга на Джеймс Велков – един от най-успелите български емигранти. Последният разказ в книгата е на Рафаил Рафаилов, ветеран от 64 випуск на ВНВУ, дългогодишен емигрант в Испания, член на нашия съюз. Рафата ни напусна по-рано тази година.

Вместо с традиционната музикална програма, вечерта започна с едноминутно мълчание в памет на починалия член на Контролния съвет на Съюза Иван Андреев Андреев.

Сред гостите бяха и двама кандидати за членове на клуб „Един завет“, потомци на офицери, които предстои да приемем официално при първа възможност.

 

 

Видеозапис на словото на Дянко Марков, качен от Милен Радев в Youtube

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: