Видеоканал „Един завет“ в Youtube

По случай 20-тата годишнина от възстановяването на Съюза на възпитаниците на ВНВУ клуб Един завет организира и дигитализира архива на съюза. Попаднахме на уникални документи, аудио и видеозаписи, които показват последните рицари на България – царските офицери, кавалери на ордена „За храброст“, водили въоръжения народ в 5 войни и неизгубили нито едно знаме.

Създадохме свой канал в Youtube, където ще покажем част от историята на Съюза
http://www.youtube.com/user/edinzavet

Започваме с уникално изпълнение на бойния марш „Един завет“. Годината е 1995, мястото – Военната академия „Г.С. Раковски“ – бившето Военно на Н.В. училище.  Изпълнители са ветераните от 65-ти „Боен-Дравски“ випуск на ВНВУ (1940-1945), събрани за да честват 50 години от производството си в първи офицерски чин.

Някога във ВНВУ юнкерите са пеели постоянно бойни маршове на няколко гласа. Докато маршируват, докато вървят на поход или работят. Маршовете са били основно средство за патриотично възпитание и на тях е обръщано голямо внимание. Преподавател по музика във ВНВУ е бил легендарният капелмайстор Драгия Тумангелов.

По време на комунизма бойните маршове на Царство България са забранени. Позволяват ги отново и то с променени „скопени“ текстове едва през 70-те, след като комунистите виждат, че народът ги обича и не могат да се преборят. В този период  бившите „царски офицери“ са преследвани и следени, ако се съберат заедно са арестувани и предупреждавани в милицията (по-късно ще покажем и такива документи). Казваме това, за да подчертаем, че това изпълнение е спонтанно, без подготовка и репетиция, 50 – години след последното им групово изпълнение на любимия боен марш…

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: