Пожар!

Вече трети ден планинският склон над София гори.  Усилията на държавните институции по овладяването на пожара срещнаха сериозни трудности. Това няма как да убегне от погледа дори на добронамерен наблюдател. Недостатъчният технически и кадрови капацитет на службите наложиха включването на доброволци в гасенето на пожара. Летателните средства на ВВС се оказаха недостатъчни и се наложи използването на техника на частна компания.

След наводненията през последните години, снежните преспи, земетресението и взривовете, за пореден път възниква въпросът за способността на държавата да реагира бързо и адекватно на сериозни природни бедствия или аварии. Тази функция, която логично е част от мирновременните задължения на армията няма как да бъде покрита от ограничен брой професионални военни, дослоцирани в няколко гарнизона във вътрешността на страната. Видя се, че природно бедствие може безконтролно да бушува на километри от столицата. Редно е държавните органи да се замислят за липсата на организиран армейски резерв и мобилизационен план, който да регламентира бързата реакция при кризи от всякакъв характер.

„Един завет“ поздравява огнеборците, пилотите на хеликоптери, полицаите, военните и горските служители  участващи трето денонощие в борбата със стихията.

Възхищаваме се от стотиците доброволци, които се явиха в Бистрица вчера и днес.

Към момента според Службата ПАБЗН нужда от  доброволци няма.

Ако държавните институции призоват за доброволческо участие в локализирането и гасенето на пожара, Клуб „Един завет“ има готовност да се включи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: