Ако не сте чели…

Ако не сте чели“ е заглавието на една от специалните рубрики в блога на Сула  Sulla.bg. В нея Иван Стамболов представя на своята аудитория книги, които са го впечатлили.

Подемайки челния опит на един от най-влиятелните блогове в българската мрежа,  и ние в „Един завет“ започваме с „Ако не сте чели“ представянето на една новоиздадена книга на издателство „Сиела“.

„Сула в огледалния свят“ от Иван Стамболов

Всъщност е доста нелепо и ние да представяме Иван Стамболов като блогър. Повърхностно е някак. Защото преди да е блогър, той е зам.председател на клуб „Един завет“. Негов дядо е  майор Стамен Радков от 43-ти випуск на ВНВУ, кавалер на Военния орден „За храброст“, уволнен от армията след 9 септември 1944г.  

 Иван Стамболов е потомствено ерудиран и наследствено културен, има невероятна немска овчарка и играе тенис преди изгрев слънце. Расъл в среда от грамотни и отворени към света личности (Вуйчо му Веселин Радков е един от умелите преводачи от немски език) Сула има университетско образование в областта на литературната теория, владее няколко езика и има богата култура в още дузина теми.  Иван е блогър, защото има какво да каже, за разлика от много други, който говорят, защото са блогъри…

Макар и със споменатите характеристики на  интелектуалец, Стамболов не е  застинал в академична поза мрънкащ творец. Напротив, той е сериозен човек от живия живот, с дългогодишен опит в медиите и рекламния бизнес. Човек, който носи отговорността да подписва договори, да плаща заплати, да дава дума и да я изпълнява. 

Точно тази сплав от потомствен градски ерудит с мечти в миналото и здраво стъпил върху настоящата кръгла земя човек правят от Сула интересен наблюдател и разказвач.

Рекламите и политиката създават паралелна реалност, в която  ни внушават страх, желание за притежание, подтикват ни към мисли и действия, управляват емоциите ни. Поставят ни в огледален свят. Този огледален свят с много приятен хумор и езиково изящество ни представя Иван Стамболов в своята книга.  Говори с несериозен на пръв поглед тон за сериозни неща и ни помага да приемаме по-леко абсурдите около нас.

Иван е от тези хора, на които е излишно да пожелаваме „нови книги и творческо дълголетие“. Желаем му само здраве и дълголетие! А новите книги сами ще си дойдат, защото „творческо“ е ефемизъм за „шило в торба не стои“.  

Стотици приятели на Иван Стамболов присъстваха на представянето на книгата в клуб „Библиотеката“ и вече трети ден се смеят на остроумните текстове.

Ако не сте чели „Сула в огледалния свят“, доставете си това удоволствие!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: