Памет за разстреляния на 1 февруари 1945г. български държавен и военен елит

На 1 февруари 1945г. т.нар. „Народен съд“ осъжда на смърт тримата регенти на Царство България, министри, народни представители, царските съветници и цялото висше ръководство на българската войска – общо 147 души. Същата нощ хората са разстреляни и заровени в изкоп от паднала авиобомба край Софийските гробища. На 1 февруари Клуб „Един завет“  почете паметта на погубения български национален елит. Пуснахме в небето над София 147 огнени фенера.

Благодарим на всички, които въпреки арктическия студ дойдоха да почетем паметта на избитите от комунистите български държавници! Очаквайте снимки и клипове от пускането на летящите фенери. Ако е имало пропуски в организацията, в свое извинение можем да кажем, че толкова много фенери наведнъж се пускат за първи път.в България. Следващата дата, която ще отбележем с публична проява ще бъде 16 април – годишнина от атентата в Св. Неделя.

Благодарим за съдействието и координацията на Ръководство въздушно движение (РВД) и Столична община.

 

1 февруари 2012, 19:00 ч.,
Паметник на жертвите на комунизма (до НДК)

Събитието в медиите:

БНТ

Дарик

София прес

ВсекиДен

БГНЕС  ЧУДЕСНО ВИДЕО!!!

Cross.bg

Vesti.bg

Livenews.bg

Изказваме благодарност на Nota bene за съдействието по медийното отразяване на събитието. За същото благодарим и на Стефания Темелкова (НБУ).

На 1 февруари  стартира проектът Погубените 1945″. В продължение на цялата година на специално създаден сайт ще показваме снимки от процеса на т.нар. „Народен съд“ срещу държавните мъже на Царство България. Снимките са от архива на фоторепортера Тодор Славчев и никога досега не са публикувани. Уникалните фотографии бяха предоставени специално на „Един завет“ от внучката на фотографа г-жа Яна Узунова.

Реклами

6 коментара to “Памет за разстреляния на 1 февруари 1945г. български държавен и военен елит”

 1. Георги Кокеров Says:

  На 1.02.1945 г. е извършено ужасно престъпление, каквото няма в историята на България и Европа. Престъпният Народен съд (името му е буквален превод на нацисткия Volksgericht) е извънреден съд, създаден от Наредба-закон с обратна сила. Все още не е направена истинска оценка на този съд и дейността му. В обществото продължава да съществува мнението, че съдът е справедлив и раздавал законни присъди. Всички нормални хора знаят, че това е орган за комунистически терор и убийства. Дано българското общество се осъзнае и оцени жестокото минало.

 2. АЛИШ ХОДЖОВ Says:

  Днес 1 февруари 2012г, за голямо съжаление все още са на власт дъщерите;зетьовете;снахите и синовете на които са били и все оше са членове на престъпната БКП днес БСП.Колко години трябва да живеем за да видим че убйиците са си заслужили присъдата ,до кога ще се оправдават със давността ,всеки убиец трябва да си получи справедливата присъда.Дълбок поклон в памет на жертвите от Комунистическият престъпен режим

 3. Svetoslava Tadarakova Says:

  Бих искала да се свържем и евентуално да направя документален филм по темата.

  Светослава Тадаръкова
  ББТ

 4. […] Щетите са непоправими; времето – безжалостно отлетяло. Но има надежда – крехка като пламък на свещ, че сред премълчаните разкази, сред несподелените семейни истории, споменът за хората е още жив. Тези хора, тези забележителни личности, ще почетем утре. Не с формалности и речи, а с пламък на свещи и жив спомен. Въпрос на дълг. […]

 5. Тенев Says:

  Щом са убити, значи има защо!
  Малко ли са титулованите с имената-Черния/капитан, генерал/
  И Кочо Стоянов,ген Вълков, а и други по-малко известни, убили без съд и присъда десетки народни синове и дъщери, ‘вината’ на които е че са искали да живеят по-добре.
  Аз съм български офицер и се срамувам от офицери-убийци на собствения си народ.

 6. Ангел Николов Says:

  Ангел Николов, историк: Прав е другаря Танев, имало е защо да бъдат убити. За да бъде унищожена волята за съпротива на българския народ в предстоящата му денационализация и превръщането на България в безпрекословен сателит на Москва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: