„Войници на милосърдието“ – история за човещина и приятелство между българи и хървати

Музикалният салон на Военния клуб се оказа малък за да побере желаещите да приветстват българското издание на „Войници на милосърдието“. Книгата на българската журналистка, живееща в Хърватия Диана Гласнова представя историята на отношението на българските офицери и войници към хърватското население по време на втората фаза от участието на България във Втората световна война, когато частите на Първа българска армия преминават през хърватска територия. Десетилетия наред югославската комунистическа пропаганда рисува един негативен образ на българите. Книгата на Диана Гласнова опровергава клеветите и вади на бял свят истината – разказва история на милосърдие, приятелство и човечност, проявени от българските военни към традиционно приятелския хърватски народ.  Книгата „Войници на милосърдието“ представлява монументално тригодишно изследване на архивите на Хърватия, България, Сърбия, Русия и Украйна, стотици разговори и интервюта с възрастни хърватски граждани и български военни ветерани.

Книгата е създадена по идея на Рашко Иванов – председател на българската общност в Хърватия. Тя бе издадена в Загреб през 2009г. На премиерата в хърватската столица са присъствали над 300 души, сред които и много ветерани от хърватската освободителна война през 1991г. 

Освен за действията на българските офицери и войници на хърватска територия, книгата хвърля човешки поглед върху малко известната история на българо-хърватското военно сътрудничество преди 9 септември 1944г. Гласнова разкрива драматичната съдба на 16-те юнкери от Независимата хърватска държава, обучени във Военното на Н.В. училище с 64 и 65 випуск, разстреляни от титовистите на 15 септември 1944г. Споменава се и  Легията на хърватските военноморски сили, дислоцирани във Варна през войната и изпълняващи патрулни и миночистачни мисии. Хътватската част от 500 души под командването на кап. Андрьо Врътлян е действала под немска униформа, с хърватска емблема на ръкава.

Събитието бе почетено от пълномощния министър на Хърватия в София, г-жа Даниела Барешич.

Вечерта започна с Аве Мария от Шуберт в изпълнение на проф. Йосиф Радионов – цигулка и Зорница Радионова – пиано.

След това говориха:

Рашко Иванов – председател на българската общност в Хърватия

Божидар Петрач – председател на Съюза на хърватските писатели

Полк. Никола Рухчев в емоционално слово представи книгата и нейната история, като разказа за пътя на Българската армия в Хърватия, жестоката съдба на бежанските колони хърватски жени и деца, търсещи спасение от сръбските партизански части, проявената от българите човещина. Полковникът посочи сред присъстващите в залата живи участници в събитията като кавалериста Никола Шишков (65 в. , кВоХр), вдовицата на Марин Конов (ВоХр) и разказа за хърватските си съвипускници и за посещението си в Хърватия през 2009г. по пътя на историите, описани в книгата.

Капитан далечно плаване Атанас Илев (ВМНВУ, 64 в. ВоХр, зам-председател на Съюза) разказа за Военноморския флот на Независимата хърватска държава, дислоциран във Варна до септември 1944.

С кратки и смислени думи към присъстващите се обърнаха и полк. Севастиян Добрев от името на МО, българският издател Валентин Минев от ИК Вион,  Лука Станчев от Граждански клуб – Пловдив.

Авторката Диана Гласнова благодари на всички, допринесли за книгата, като подчерта, че истинските автори са десетките хора, които е интервюирала, а тя самата само е записала думите им. Авторката подчерта, че всяка дума в книгата е истина – публикувана, документирана или изречена от очевидци и участници в събитията, които стоят зад написаното с имената си.

След представянето гостите преминаха в съседния салон на чаша вино, а авторката даде десетки автографи.

Утре, 17. декември книгата ще бъде представена и във Военния клуб в Пловдив от клуба на СВ ВНВУ в града.

Диана Гласнова е член на СВ ВНВУ, а Съюзът има водеща роля за организацията на превода, издаването и разпространението на книгата в България. Книгата „Войни на милосърдието“ разбива клишетата на подменената история и изважда на бял свят закъснели истини,  истории за хуманизъм и милосърдие, с които българското общество може да се гордее.

Разказахме за Хърватските ветерани ТУК>>

За Хърватските юнкери във ВНВУ ТУК>>

Разказахме за хърватското издание на книгата ТУК>>

Интервю с Диана Гласнова можете да прочетете ТУК>>

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: